PRIJETI IM ZARAZA / Sjeverna Irska bez vode

Već nekoliko dana 80 gradova nema ni pitke vode ni vode za sanitarne čvorove, a stručnjaci upozoravaju da bi moglo doći i do širenja zaraznih bolesti.

30.12.2010.
11:33
VOYO logo

LONDON - Oko 34.000 ljudi i u četvrtak je bez vode u Sjevernoj Irskoj, nakon puknuća vodovodnih cijevi koje su se prije Božića zbog niskih temperatura zamrznule i popucale, a kad je naglo zatopilo, voda je iscurila kroz pukotine i ispraznila vodocrpilišta, izvijestio je sjevernoirski ministar zaštite okoliša Edwin Poots.

Radnici javne tvrtke Northern Ireland Water (NIW) popravili su dio cijevi i omogućili opskrbu vodom za oko 15.000 od 40.000 osoba koje su ostale bez vode (neki već jedanaesti dan). U programu radija BBC ministar je kazao kako je bez vode još 9000 kućanstava. Teškoće su nastale nakon nagla zatopljenja za 25 stupnjeva u samo nekoliko dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već nekoliko dana 80 gradova nema ni pitke vode ni vode za kućanstvo, tako da nema vode za sanitarne čvorove i održavanje higijene. To je, upozorili su liječnici, moguća opasnost za zdravlje stanovništva. Ograničenja u opskrbi vodom uvedena su u gotovo cijeloj Irskoj.

NIW mora najprije pronaći odakle sve točno curi voda da bi se mogli obaviti popravci i ponovno uspostaviti opskrba vodom. Škotska je u srijedu obećala da će Sjevnernu Irsku opskrbiti sa 160.000 litara vode u bocama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjevernoirski premijer Peter Robinson u četvrtak je sazvao hitan sastanak kritizirajući "neprimjerenu reakciju NIW-a". Ministar Poots je kazao kako je problem star već 30 godina, s obzirom na to da se tijekom toga razdoblja nije dovoljno ulagalo u vodoopskrbni sustav. "Kad se zna da se 30 godina minimalno ulagalo u vodoopskrbni sustav, nećete ga uspjeti popraviti za četiri ili pet godina", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo