svijet je zabrinut / 'Sjevernokorejska svemirska naprava se nekontrolirano vrti u orbiti'

Image
Foto: cbsnews.com

Satelit koji je u srijedu lansirala Sjeverna Koreja normalno se kreće po svojoj orbiti, objavilo je u četvrtak sjevernokorejsko ministarstvo obrane i potvrdilo uspješnost sporne misije zbog koje je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda osudilo Pjongjang. Amerikanci su pak uvjereni kako se ta 'svemirska naprava nekontrolirano vrti u orbiti'.

13.12.2012.
10:54
cbsnews.com
VOYO logo

"Satelit koji je u orbitu izbacila raketa Unha-3 kreće se normalno", rekao je glasnogovornik ministarstva Kim-Min-Seok na konferenciji za novinare.

Satelit koji je u srijedu lansirala Sjeverna Koreja normalno se kreće po svojoj orbiti, objavilo je u četvrtak sjevernokorejsko ministarstvo obrane i potvrdilo uspješnost sporne misije zbog koje je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda osudilo Pjongjang.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjeverna Koreja je navela da su njezine rakete dugog dometa civilni lanseri satelita. Komunistički režim je u srijedu tvrdio da ima legitimno pravo na istraživanja svemira, što im 'neprijateljske snage' osporavaju.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici smatraju da se radi o novom pokusu balističke rakete. UN-ove rezolucije 1718 iz 2006. i 1874 iz 2009. zabranjuju Pjongjangu svaku nuklearnu ili balističku akciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima američkih stručnjaka, radi se o 'nekoj vrsti svemirske naprave', ali još uvijek nisu uspjeli utvrditi koja je točno funkcija sjevernokorejskog satelita. Amerikanci su pak uvjereni kako se ta 'svemirska naprava nekontrolirano vrti u orbiti'.

U priopćenju za javnost iz Bijele kuće su upozorili da je jučerašnje lansiranje rakete bio provokativan potez kojim se krše pravila regionalne sigurnosti, kao i pojedine rezolucije Ujedinjenih naroda. Rusija se također pridružila zemljama koje su osudile lansiranje i pozvala ostale zemlje da se suzdrže od povećavanja tenzija.

Od 2006. Sjeverna Koreja je dugim nizom neuspješnih lansiranja izazvala niz sankcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda koje se hitno sastalo u srijedu, osudilo je to lansiranje koje Pjongjang naziva tehnološkim napretkom, kojim teoretski stječe kapacitet slanja raketa na tisuće kilometra i ugrožava američki teritorij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo