svi ustali protiv opačić / 'Skandalozan je odnos ministrice prema Obiteljskom zakonu'

Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Nakon što je suspendiran cijeli Obiteljski zakon, što je ministrica socijalne politike i mladih okarakterizirala kao početak pravnog kaosa, oglasile su se i brojne nevladine udruge, ali i HDZ.

14.1.2015.
13:35
Zarko Basic/PIXSELL
VOYO logo

Ustavni sud je u ponedjeljak objavio odluku o suspenziji Obiteljskog zakona. Ocjenu ustavnosti zatražilo je 18 različitih predlagatelja. Među tim predlagateljima bila je i feministička udruga B.a.B.e.

Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e. je kazala kako nije bilo potrebe za donošenjem novog Obiteljskog zakona nego je trebalo uvesti samo neke neznatne promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predlagatelj je govorio da se mora mijenjati zbog svih presuda Europskog suda, što nije istina. Bila je samo jedna presuda", kazala je.

"Ministrica je jučer rekla da se ovo događa sa svim zakonima. Skandalozan je takav odnos. Dovode se u pitanje prava djece koja su ugrožena ovakvim zakonom", dodala je Sarnavka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnica Ines Bojić istaknula je kako je Ustavni sud ovlastio Vladu da odluči na koji način će se prevladati postojeća situacija.

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

"Niti građani niti sustav nisu dovoljno educirani ni za stari niti za novi zakon. U međuvremenu je nešto usklađeno s pravilnicima, osnovan Centar za posebno skrbništvo... Opet smo dobili formalizam, novi zakon ne štiti temeljna ljudska prava i slobode", pojasnila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivša pravobraniteljica za djecu, odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko istaknula je kako je neobično i interesantno to što je bivša pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić na zakon imala 83 primjedbe, a sadašnja pravobraniteljica Ivana Milas Klarić ih je sve povukla.

"Pravobraniteljica za djecu je u sukobu interesa, sudjelovala u izradi zakona", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Izazivanjem kaosa skreće se pozornost s loše pripremljenosti'

Udruga U ime obitelji koja je jedan od podnositelja ocjene ustavnosti Obiteljskog zakona ustvrdila je u srijedu da je izazivanje drame i kaosa predstavnika vlasti, prvenstveno ministrice Milanke Opačić nakon dokidanja primjene Obiteljskog zakona, pokušaj da se skrene pozornost s nerada, neučinkovitosti i loše pripremljenosti tog zakona.

"Pokušaj predstavnika javne vlasti, prvenstveno ministrice Milanke Opačić da sada izazivanjem drame i kaosa nakon dokidanja primjene ovog Obiteljskog zakona skrene pozornost s nerada, neučinkovitosti i loše pripremljenosti Obiteljskog zakona, samo je pokazatelj daljnje politike neslušanja ove Vlade", rekao je na konferenciji za novinare voditelj pravnoga tima udruge U ime obiteljiKrešimir Planinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ustvrdio je kako nema govora o tome da će nastupiti kaos jer će se postupci u tijeku nastaviti po Obiteljskom zakonu iz 2003. koji ima 90 posto instituta koje sadrži ovaj Obiteljski zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebalo ga je samo doraditi kako se upozoravalo prije", rekao je.

Izrazio je nadu da će ovo ipak imati odjeka u životima svih građana tako da će Vlada poslušati odvjetnike praktičare, suce i drugu stručnu javnost koja je upozoravala mjesecima prije donošenja zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je da ispravno govore kada kažu da je suspenzija Obiteljskog zakona presedan, budući je suspendiran u fazi kada je već bio par mjeseci u primjeni.

Podsjetivši da je ta udruga jedan od podnositelja ocjene ustavnosti, istaknuo je da su svi prigovori i primjedbe koje su iznesene u više od 50 članaka pokazali disfunkcionalnost tog zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi građani od vlasti traže pravnu izvjesnost, sigurnost, dosljednost te da interes djeteta bude u fokusu, što je u ovom slučaju izostalo", kazao je Planinić.

Pozvao je medije da saznaju koliko su građani platili donošenje Obiteljskog zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HDZ očekuje ostavku ministrice Opačić i Vlade

Suspenzija Obiteljskog zakona još je jedan veliki fijasko Vlade zbog kojeg od ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić, ali i cijele Vlade, HDZ očekuje podnošenje ostavke, poručeno je u srijedu iz HDZ-a.

"To je prvi put u povijesti da Ustavni sud suspendira, ne neke zakonske članke, već cijeli zakon", istaknuo je Željko Reiner na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni je sud, podsjeća Reiner, zbog neustavnosti Vladi na popravak vraćao čak 24 dokumenta.

"To dovoljno govori o neznanju, aljkavosti i aroganciji kojom Vlada pristupa zakonodavnoj aktivnosti", poručio je Reiner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ je, podsjeća, u saborskoj raspravi o spornom zakonu prvi upozorio na brojne manjkavosti, predlagao amandmane te upućivanje zakona u treće čitanje, no ništa od tih prijedloga nije prihvaćeno.

"Ovaj bi zakon, kada bi bio primijenjen, izazvao pravnu nesigurnost i golemu štetu", uvjeren je Reiner koji je izrazio nadu da će 'Po 24. puta upaljeno crveno svjetlo Ustavnog suda' otrijezniti kolege iz vladajuće većine da počnu razmišljati za kakve zakone dižu ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi želimo dobar i provediv zakon, no postavlja se pitanje zašto Ministarstvo socijalne politike i mladih na čelu s Milankom Opačić predlaže neprovedive zakone. Sada bi se konačno morali suočiti s posljedicama svog nestručnog, bahatog i nesavjesnog rada na račun hrvatskih građana, tako da očekujemo da ministrica Opačić i cijela Vlada podnesu ostavke", poručio je predsjednik HDZ-ovog Odbora za obitelj i mlade Stjepan Adanić

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo