PILOTI HEROJI / Skromni i nakon podviga: 'Samo smo radili svoj posao'

Ostali su mirni, iako im je zakazao sustav za slijetanje, školski su sletjeli na pistu bez prednjeg kotača, i spasili živote 60 putnika: no piloti Croatia Airlinesa ne osjećaju se kao heroji. Zvonko Šitum i Ivan Ivanković skromno kažu: samo smo radili svoj posao.

29.9.2013.
18:35
VOYO logo

ZvonkoŠitum vratio se u Split kao zvijezda. S herojem koji je spasio živote 60 putnika svi se žele fotografirati. I on osjeća posljedice.

"Ne mogu reći nervoza, više umor. Nadam se da ću za 2-3 dana biti spreman za letenje. Dali su mi na raspolaganje koliko god hoću", kaže pilot heroj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmor je zaslužio - prvi put u 30 godina staža avion je spustio bez prednjeg kotača. Da bi udarac bio blaži - neki putnici su smješteni u stražnji dio aviona.

"Njima je bilo najteže, ali bili su mirni. Vjerojatno su stekli dojam da će sve biti u redu. Putnici su čak očekivali drukčije slijetanje - neki su bili razočarani očekivali su gore - pa su pitali zar je to to?", rekao je Zvonko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posada je sinoć sletjela u Zagreb. Nazdravili su istim riječima kojima ih je pohvalila i švicarska kontrola leta. A dočekao ih i je pljesak.

No skromni piloti ne osjećaju se kao heroji - isto su takvo slijetanje, kažu, vježbali na simulatoru u travnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad mi je teže nego onda. Mislim da smo stvarno napravili ono za što smo ovdje - odradili smo sve procedure onako kako je trebalo", kaže kopilot IvanIvanković.

Upravo je kopilot Ivanković zadivio mirnoćom koju je pokazao u razgovoru s kontrolom leta. Panike kažu - nije bilo ni u jednom trenutku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kvar na Croatijinom avionu tipa Dash 8 pokrenuo je rasprave o tome da se radi o nekvalitetnom modelu s kojim često ima problema. Kao da incident u Zürichu nije dovoljan - 24 sata kasnije Croatijin avion istog tipa na letu za Rim zbog primjećenog kvara - sletio je Split. U Croatiji kažu: greška je odmah uklonjena - a u Rim nisu sletjeli iz praktičnih razloga.

Ni piloti kojima se kvar dogodio u Zürichu ne misle da je avion problematičan. Zašto se kvar dogodio, još se istražuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo