KANADA NA NOGAMA / Skupina kitova ubojica zarobljena u ledenu zamku

Image
Foto: thesun.co.uk

Dvanaest orka je prvi put zamjećeno na istočnom rubu zaljeva Hudson u utorak, a savezna vlada uputila je ekipu stručnjaka koja će procijeniti da li ih je moguće spasiti.

10.1.2013.
14:34
thesun.co.uk
VOYO logo

Skupina kitova ubojica uhvaćena je u ledenu zamku 30 kilometara od obale Inukjuaka, u Quebecu, a lokalni Inuiti ocjenjuju da su u smrtnoj opasnosti jer se otvor u ledu smanjuje, javlja u četvrtak kanadska televizija CBC.

Dvanaest orka je prvi put zamjećeno na istočnom rubu zaljeva Hudson u utorak, a savezna vlada uputila je ekipu stručnjaka koja će procijeniti da li ih je moguće spasiti. Osim što se otvor u ledu sužava, jaki vjetar gura led prema obali, što predstavlja dodatnu opasnost po kitove, objasnio je Tommy Palliser koji je kitove posjetio u srijedu navečer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik inuitskog sela pozvao je u pomoć ministarstvo za ribolov i oceane (DFO) da se u to područje uputi ledolomac.

"Zaljev je zamrznut tek dva dana. Led nije debel kao prijašnjih godina i siguran sam da bi ledolomac mogao otvoriti put za orke", kazao je Peter Inukpuuk. Prema njegovim riječima, kitove povremeno uhvati panika. "A onda nestanu na dulje vrijeme, vjerojatno u potrazi za drugim otvorom ispod leda", dodao je gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornica DFO-a Nathalie Letendre je objasnila kako nije neobično za morske sisavce da se nađu zarobljeni u ledu.

"Ledena zamka je glavni uzrok smrtnosti mnogih vrsta", kazao je stručnjak za kitove Christian Ramp koji tvrdi da je ovaj slučaj jedinstven jer je ovo prvi put da su kitovi ubojice zamijećeni na kanadskom Arktiku u siječnju. Također je istaknuo da za razliku od drugih kitova, poput beluga, narvala ili grenlandskih glatkih kitova, orke ne vole led. Svoj plijen, kako je objasnio, slijede na sjever, ali se povuku prije nego led okuje more.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo