UKINUTA ODLUKA UPRAVNOG SUDA / Slavica Banić ipak ustavna sutkinja

Image

Presudu Upravnog suda kojom je poništena saborska odluka o imenovanju Slavice Banić za ustavnu sutkinju, Ustavni je sud većinom glasova ukinuo.

30.4.2009.
13:40
VOYO logo

ZAGREB - Ustavni je sud u četvrtak većinom glasova usvojio ustavnu tužbu Slavice Banić i ukinuo presudu Upravnog suda kojom je poništena saborska odluka o njezinom izboru za sutkinju Ustavnog suda.

Upravni je sud početkom veljače poništio saborsku odluku o njezinom izboru, čime je prihvatio zahtjev neizabrane kandidatkinje Mirjane Juričić koja je tvrdila da Banić ne ispunjava uvjete jer nije priložila dokaz o 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci. S osam glasova za i dva protiv, Ustavni sud je ukinuo presudu Upravnoga i stavio je izvan snage, odnosno od tog suda nije zatražio da ponovi postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novi postupak odužio bi ovu pravnu agoniju i ovakvom odlukom stvar je definitvino riješena", kazao je zamjenik predsjednice Ustavnog suda Aldo Radolović, koji je kao sudac radio na tom predmetu.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec žestoko se obrušila na rad Upravnog suda. "Upravni sud morao je biti svjestan da odlučuje o važnom ustavnopravnom pitanju i da odluka mora biti perfektna. No, obrazloženje presude vrvi netočnostima pa je očito da je presuda pisana površno", ustvrdila je Omejec i dodala da je zadnji čas za reformu Upravnog suda koji, kako tvrdi, i dalje radi po zakonu preuzetom iz bivšeg sustava. Tim zakonom je omogućeno da u nekim slučajevima dođe do paralelne nadležnosti Upravnog i Ustavnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlučujući po tužbi Slavice Banić, ustavni su suci zauzeli stav da Upravni sud može kontrolirati ili osporavati odluke Sabora o imenovanju ustavnih sudaca, ali samo u pogledu procedure.

Isto tako smatraju da Upravni sud, kao ni bilo koje drugo tijelo, ne može poništavati odluke najvišeg zakonodavnog tijela. Saborske odluke, tvrde, mogu se jedino ukinuti, kako bi se o njima moglo ponovno odlučivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvoje ustavnih sudaca koji su glasali protiv ove odluke, Snježana Bagić i Davor Krapac, istaknuli su kako se slažu da je Upravni sud odlučujući o zahtjevu Mirjane Juričić prekoračio svoje ovlasti, ali da smatraju kako bi od Upravnog suda, u skladu s dosadašnjom praksom, trebalo tražiti ponavljanje postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo