'Hristos Vaskrse!' / Slavlje u crkvama: Pravoslavni vjernici proslavili Uskrs

Image
Foto: PIXSELL

Svečanim uskrsnim liturgijama služenim u svim pravoslavnim hramovima u zemlji, vjernici pravoslavne vjeroispovijesti obilježili su danas taj najveći kršćanski blagdan.

15.4.2012.
15:36
PIXSELL
VOYO logo

Kršćani po julijanskom kalendaru danas slave najveći kršćanski blagdan Uskrs, a svečanu arhijerejsku liturgiju u hramu Preobraženja Gospodinova u Zagrebu predvodio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije JovanPavlović, zajedno sa svećenstvom Srpske pravoslavne općine u Zagrebu.

Mitropolit Jovan vjernicima je čestitao Uskrs tradicionalnim pozdravom 'Hristos Vaskrse! - Vaistinu Vaskrse!', prenijevši im pozdrave i čestitke hrvatskih državnih vlasti i katoličkih biskupa. Radujem se da blagdan Kristova uskrsnuća unosi radost u naša srca i da slava uskrsnuća bude što ljepše doživljena u našim srcima i domovima, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U okviru svečane arhijerejske liturgije tradicionalno je čitana poruka poglavara Srpske pravoslavne crkve Irineja koju Srpska pravoslavna crkva šalje svojoj duhovnoj djeci za Uskrs, a pročitao ju je arhijerejski namjesnik, protojerej stavrofor Duško Spasojević.

Patrijarh Irinej u poruci je pozvao vjernike da zdravo i trezveno prate događaje i vrijeme u kojem žive, te da razlikuju dobro od zla, privremeno od vječnoga, nepropadljivo od propadljivog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj veliki dan svojim značenjem, porukom i poukom obvezuje nas da čuvamo svoju vjeru i da iznad svega u svakom čovjeku i u sebi samima čuvamo ljudsko dostojanstvo, stoji u poruci. Nalaže i da život provodimo u punom osjećanju odgovornosti i dužnosti koje obavljamo, bilo da smo u svom domu, polju, tvornici, kao državnici ili čelnici našeg naroda, poručio je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Pozvao je na poštivanje obiteljskih vrijednosti, osobito na svetinju kršćanskog braka kao temelja "uzvišene, zdrave i čestite porodice", istaknuvši kako se "čedomorstvo, najveći zločin ovog stoljeća" širi kao kuga. Strašno je i pomisliti da pola milijuna nerođene djece svake godine biva lišeno života, ne ugledavši svjetlost svijeta, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na "dan radosti i života" posebno je pozdravio majke "koje ljubavlju danonoćno bdiju nad kolijevkama svoje djece", te bolesne, prezrene, ponižene i utamničene, radnike, putnike i namjernike, učitelje i one koji se uče, sve prognane i izgnane sa svojih ognjišta s vjerom i nadom da im "Bog obriše svaku suzu sa lica".

Neprestano se molimo za braću i sestre "na Kosovu i Metohiji, da nikada ne klonu duhom i da ostanu vjerni svojoj pravoslavnoj vjeri na svom i našem pradjedovskom ognjištu", poručio je patrijarh Irinej u uskršnjoj poslanici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo