'prilično ambiciozan' / Slovenski mediji nisu optimistični oko brzog rješavanja spora

Image
Foto: Twitter

Plan da se konačno rješenje nađe tijekom veljače vremenski je 'prilično ambiciozan', prenosi Slovenska televizija.

31.1.2013.
7:21
Twitter
VOYO logo

Nakon jučerašnjeg sastanka ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije, Vesne Pusić i Karla Erjavca, ostaje nejasno kakvo bi se alternativno rješenje za pitanje Ljubljanske banke moglo postići, a plan da se konačno rješenje nađe tijekom veljače vremenski je "prilično ambiciozan", navodi se u srijedu navečer u prilogu Slovenske televizije.

U vezi razgovora ministrice za vanjske i europske poslove Pusić i njezinog slovenskog kolege Erjavca oko Ljubljanske banke slovenski mediji ističu večeras da su oni ocijenili kako je već tijekom idućeg mjeseca moguće naći rješenje za pitanje Ljubljanske banke i posljedično osigurati dvotrećinsku većinu za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nakon sastanka, koji se može nazvati korakom naprijed, oni su bili prilično škrti u izjavama koje ne otkrivaju kakvo bi se alternativno bilateralno rješenje, na osnovi kojega bi Hrvatska pristala povući tužbe protiv Ljubljanske banke, moglo postići, navodi Slovenska televizija u javljanju svog dopisnika iz Bruxellesa nakon sastanka.

Uz to, plan da se konačno rješenje nađe tijekom veljače vremenski je "prilično ambiciozan", ocjenjuje se u prilogu. To se nadovezuje na Erjavčevu ocjenu kako će i nakon 6. veljače, kad bi se Erjavec i Pusić ponovo trebali sastati i razgovarati o istoj temi, ovaj put u Sloveniji i to zajedno sa stručnjacima obiju strana za Ljubljansku banku Zdravkom Rogićem i Francetom Arharom, vjerojatno biti potreban još jedan susret za konačno rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenska televizija podsjeća da je za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora potrebno osigurati dvotrećinsku većinu koju je u uvjetima sadašnje političke krize u Sloveniji teško osigurati te da eventualni dogovor moraju potvrditi premijeri, odnosno vlade.

Europska unija sa zadnjih je nekoliko izjava svojih dužnosnika pokazala da 'vrši pritisak na obje strane' kako bio se problem riješio, a Hrvatska postala članicom 1. srpnja, kako je i planirano, navodi Slovenska televizija dodajući da u Bruxellesu 'ne mogu niti zamisliti' situaciju po kojoj Hrvatska 1. srpnja ne bi bila punopravna članica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Europska komisija u srijedu odbila komentirati rezultat sastanka Erjavec - Pusić, to bi se moglo dogoditi u četvrtak na marginama susreta ministara vanjskih poslova, a moguće je da će se s ministrima dviju država sastati europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele, navela je Slovenska televizija u javljanju iz Bruxellesa nakon susreta šefova diplomacije Slovenije i Hrvatske o pitanju Ljubljanske banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo