novi udar na građane / Smrt je postala luksuz! Sprovod vikendom dvostruko skuplji

Image
Foto: photos.com

U Rijeci ćete platit gotovo dva puta više za umiranje izvan radnog vremena šaltera gradske tvrtke u stopostotnom gradskom vlasništvu, što je od ponedjeljka do petka od osam do 16 sati.

6.3.2013.
9:31
photos.com
VOYO logo

Iako je već odavno poznata ona narodna mudrost kako je i umrijeti skupo, čini se kako je u Rijeci dvostruko veći trošak preminuti uoči vikenda. Naime, Komunalno društvo Kozala izvršilo je atak na standard građana, jer su cijene njihovih usluga od 1. ožujka 2013. godine poskupjele gotovo za 50 posto izvan radnog vremena. Preciznije, platit ćete gotovo dva puta više za umiranje izvan radnog vremena šaltera gradske tvrtke u stopostotnom gradskom vlasništvu, što je od ponedjeljka do petka od osam do 16 sati, prenosi Novi list.

Gradska tvrtka obrazložila je poskupljenje, koje je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel prihvatio, argumentom da su troškovi radne snage i goriva porasli dvostruko od 1997. godine do 2012. godine.

"S obzirom na to da stranke mogu, ovisno o slobodnim terminima, odlučiti koju će pogrebnu uslugu odabrati i vrijeme njenog izvršenja, u mogućnosti su naručiti uslugu u redovno radno vrijeme, od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati, ili izvan tog vremena uz uvećane troškove. Svrha predloženog ogleda se u racionalnom upravljanju i boljem organiziranju poslovanja, a broj izvršenih sahrana izvan radnog vremena utjecat će i na ostvarenje prihoda. Budući da se na nastup smrti pokojnika, a slijedom toga i preuzimanja i prijevoza do groblja, mrtvačnice, ili KBC-a, ne može utjecati, komunalne usluge preuzimanja umrle osobe s mjesta smrti, preuzimanja umrle osobe u teško oštećenom stanju, preuzimanja umrle osobe s teško pristupačnih mjesta, te autoprijevoz do groblja ili KBC-a izuzete su iz prijedloga povećanja cijene za izvršenje izvan radnog vremena", pojašnjavaju u KD Kozala.

Također su dodali da Služba za pogrebne i grobarske poslove tijekom godina ostvaruje negativne rezultate poslovanja jer su prihodi ove službe usko vezani na unaprijed zadanu visinu cijene komunalne i nekomunalne usluge.

Međutim, Novi list donosi izvješće o poslovanju Komunalnog društva Kozala od prije godinu dana iz kojeg je vidljivo da je to gradsko poduzeće ostvarilo dobit od oko 80.000 kuna u 2011. godini.

Građanima je teško za shvatiti kako pogrebno poduzeće može težiti povećanju profita u teškim ekonomskim uvjetima u kojima živimo i gdje život svakim danom postaje sve skuplji. Čini se kako je danas i smrt postala - luksuz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo