hnd osudio postupak proložana / 'Spaljivanje lutke novinara i pisca asocira na zatvore i logore'

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo danas je osudilo spaljivanje lutke popularnog novinara i književnika Ante Tomića, što su napravili sudionici jučerašnje karnevalske povorke od Prološca do Imotskog

18.2.2015.
15:24
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatsko novinarsko društvo šokirano je spaljivanjem lutke u liku novinara i književnika Ante Tomića kao Krnje u Prološcu te je u srijedu ocijenilo da je, kad god se u karnevalu spaljuje lutka konkretnog čovjeka, a ne simbola neke opake društvene pojave - to morbidno i upozoravajuće.

"Hrvatsko novinarsko društvo još jednom je šokirano zlogukim skandalom da karnevalska povorka kao Karnevala koji je kriv za sve spali lutku jednog novinara", stoji u priopćenju HND-a koje je potpisao predsjednik Zdenko Duka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinar i književnik Ante Tomić spaljen je u utorak kao Krnje u Prološcu. Krnje karnevalske udruge Bellamusa nosilo je šešir, a u ruci držalo knjigu s naslovom 'Što su ovce bez mrkova'. U tradicionalnoj karnevalskoj povorci od Prološca do Imotskog i natrag maskirani su na kraju pročitali "oporuku" i spalili jasno prepoznatljivu lutku novinara Slobodne Dalmacije i književnika Ante Tomića.

"Pokazuje se tako da su za neke sloboda mišljenja i govora u novinarskim i književničkim tekstovima najveći životni problem, puno veći od korupcije i drugog lopovluka, promašene politike i sličnog. Proložani valjda nemaju problema ni s lopovima, ni s ubojicama. Samo s Tomićem", ustvrdio je HND.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećajući da je Tomić u Prološcu proveo dio djetinjstva, HND navodi da se radi o satiričaru sa stajalištem i svjetonazorom koji ne ostavlja ravnodušnim - čitatelji ga ili vole ili ne vole. "Za one koji ga ne vole najbolji je lijek da ga ne čitaju", poručio je HND.

"Kad god se u karnevalu spaljuje lutka konkretnog čovjeka, a ne simbola neke opake društvene pojave - to je morbidno i upozoravajuće. Kad je taj čovjek novinar i pisac, to asocira na zatvore i logore".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HND je pritom podsjetio i na prošlogodišnji slučaj kada su Omišani spalili Krnju u prepoznatljivom liku novinara Vinka Vukovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo