počela pobuna / Španjolci u Maršu dostojanstva osudili 'korumpirane političare'

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Deseci tisuća prosvjednika u Madridu i Barceloni i drugim španjolskim gradovima sudjelovali su u subotu u Maršu dostojanstva protiv mjera štednje i siromaštva osuđujući "korumpiranu politčku klasu" i tražeći ostavku vlade premijera Mariana Rajoya.

30.11.2014.
9:17
AP
VOYO logo

Građani Španjolske sinoć su u velikim gradovima sudjelovali u Maršu dostojanstva protiv mjera štednje i siromaštva kojim su osudili korumpiranu političku klasu i tražili ostavku premijera Mariana Rayoja.

Uz slogan "Kruha, posla, krov nad glavom i dostojanstvo" prosvjednici su blizu madridske stanice Atocha krećući se u smjeru trga Puerta del Sol u središtu grada skandirali "Da, to je moguće", koristeći se sloganom "Yes we can" kojim je američki predsjednik Barack Obama pobijedio na izborima 2008. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo 24 posto Španjolaca nezaposleno je iako bi rast trebao dosegnuti 1,3 posto u 2014. godini, što je "najveći rast u euro zoni", ističe vlada koju vodi Narodna stranka (desnica).

"Vladine tvrdnje su propaganda" jer kriza se nastavlja, tvrde prosvjednici koji su u subotu izrazili nezadovoljstvo na ulicama više od 40 španjolskih gradova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuto mjesto u subotnjim prosvjedima imala je Platforma osoba pogođenih hipotekom (PAH). Predstavnik te organizacije ustvrdio je da "iako mediji o tome šute, u Madridu se na dan provede četiri ili pet deložacija, izbacuju se na ulicu stariji ljudi i obitelji, a u mnogim slučajevima policija postupa nasilno", piše dnevnik El Mundo.

Mediji prenose da su među prosvjednicima bili brojni sindikalni vođe i predstavnici ljevice, a prosvjednici su tražili ostavku vlade i svih političara koji surađuju s "trojkom zajmodavaca", Međunardonim monetarnim fondom, Svjetskom bankom i Europskom komisijom, prenosi tisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trećina zaposlenih Španjolaca zarađuje maksimalno 645 eura mjesečno, piše agencija AFP. Dodaje da od 46,5 milijuna stanovnika, više od 5 milijuna prima pomoć Crvenog križa koji ističe da siromaštvo prijeti 13 milijuna ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo