grad o spaladium areni / 'Splitu Arena treba, a ne da miši hodaju i ona propada'

Image
Foto: RTL

Gradsko se vijeće na posebnoj tematskoj sjednici treba izjasniti pristaje li na plan predstečajne nagodbe za tvrtku TPN Sportski grad, odnosno želi li preuzeti dvoranu zajedno sa svim dugovima i kreditom od 53,5 milijuna eura.

15.4.2014.
12:13
RTL
VOYO logo

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar je izvjestio kako je 18. travnja ove godine krajnji rok predstečajne nagodbe s tvrtkom Sportski grad TPN koja upravlja Spaladium arenom, a predstečajni nagodbeni postupak se odvija u Fini.

„Ponuđeni prijedlog predstečajne nagodbe razmatramo na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, a krajnji rok prvo je bio 20. travnja, ali je pomaknut na 18. travnja ove godine“, rekao je Baldasar u prijepodnevnom dijelu današnje tematske sjednice Gradskog vijeća posvećenoj stanju u Spaladium areni i gradskom prijevoznom poduzeću Promet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezavisna lista Marijane Puljak i splitski HSP Ante Starčević jučer su javno pozvali vijećnike da se na današnjoj sjednici Gradskog vijeća suprostave namjeri da Grad Split preuzme dugove Spaladium arene u iznosu 53,5 milijuna eura.

Predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković je izvjestio kako su na današnju sjednicu pozvani i ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović i ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Branko Grčić, ali da zbog profesionalnih obveza nisu mogli doputovati danas u Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U vezi Spaladium arene održani su nebrojeni sastanci s Vladom i nadležnim ministarstvima, ranije je bilo također tematskih sjednica Gradskog vijeća, ali nikad ništa nije konkretno zaključeno. Traženo je mišljenje državnog odvjetništva i po mišljenju državnog odvjetništva, situacija u vezi Spaladium arene je rijetko viđen slučaj", rekao je danas Baldasar. Naglasio je kako je situacija u vezi Spaladium arene iznimno komplicirana i da 'nitko nema pravu sliku'.

'Ona je tu i trebamo naći rješenje za nju'

Po Baldasarovom mišljenju Spaladium arena je sagrađena 'na način koji je nepotreban, pod lažnim pretpostavkama, ali ona je tu i trebamo imati rješenje za nju'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko je što radio, tako je kako je. Sigurno je bila dobra namjera kad se radila Arena. Došla je kriza, banke su počele gledati sumnjičavo. Ostao je projekt nezavršen. Gubljenje je vremena govorit tko je za što kriv i jesu li postojali stručnjaci. Moramo se skoncentrirati kako ćemo riješit situaciju, jer firme koje su osnovale TPN Sporstki grad su mrtve, a Grad je živ. Grad to može i mora riješiti, prvenstveno jer mi govorimo hoćemo li imat spor. Ako dođe do spora, Grad će ga izgubiti jer banke imaju bolje mehanizme. Interes grada je da se problem riješi, a kako ga riješiti sa što manje novaca? Banke u slučaju stečaja će se postavit tako da će Split morati podmirti obveze prema bankama. Oni su možda bolje proučili poziciju nego grad", kazao je Željko Kerum.

"Predlažem dvije stvari: prva je da grad pošalje zatjev nagodbenom vijeću da se odgodi rok, a drugo da se angažira revizora. To se može za male novce - ispod 70.000 kuna. Gradonačelnik sam može potpisati i da taj revizor napravi plan nagodbe koji paše nama, a ne konzorciju i bankama. U planu treba tražit diskont 40 posto, banke će reć da je to suludo, ali bolje dobit 30 posto nego ništa", dodao je Kerum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

Tvrtku Sportski grad TPN (tvrtka posebnih namjena) koja upravlja Spaladium arenom izgrađenom za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. utemeljio je konzorcij tvrtki Konstrukotr, IGH i Dalekovod, koji je ugovorom o javno-privatnom partnerstvu s Gradom Splitom i Vladom gradio Spaladium arenu.

Više vijećnika danas je u diskusijama negodovalao što im nije dostavljen taj ugovor iz 2007. godine kako bi se mogli bolje pripremiti za današnju sjednicu, te su zaprijetili da će napustiti sjednicu vijeća ako im se ne dostavi taj ugovor. Potom je data polusatna stanka u kojoj je vijećnicima podijeljen tekst tog ugovora, nakon čega je sjednica nastavljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izaslanik Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, načelnik Sektora za financijske poslove Petar Šokić vijećnicima je rekao kako su istekli svi rokovi predviđeni tim ugovorom, a osim sportske dvorane, nije igrađeno ništa drugo što je ugovorom bilo predviđeno - garaža, prodajni centar i poslovni toranj.

Gdje su Jovanović i Grčić?

"Krajnje je vrijeme da Grad Split donese odluku u vezi Spaladium arene. Mi smatramo da Grad kao javni partner mora rješavati sve odnose s Konzorcijem," kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Interes Grada Splita da se Split dogovori s bankama, jer firme to ne mogu. Gradu Splitu Arena treba, a ne da miši hodaju i ona propadne", istaknuo je bivši gradonačelnik Željko Kerum.

Šokić je također rekao da Vlada, kao vjerovnik, ne može sudjelovati u predstečajnoj nagodbi na način da 'mora dati još neko zemljište' u Lori, gdje je izgrađena Spaladium arena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo pristati da iz pozicije vjerovnika postanemo i platiša u predstečajnoj nagodbi", dodao je Šokić.

Ljubica Vrdoljak (HDZ) je replicirala Šokiću rekavši da je država, to jest Vlada, partner u ovom projektu i ne može se 'izvući' iz rješavanja poteškoća u vezi Spaladium arene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luka Podrug (HČSP) je istaknuo kako je očito da u vezi rješavanja poteškoća Spaladium arene gradonačelnik Baldasar nema potporu sadašnje Vlade.

„Gdje su vam ministri Grčić i Jovanović na današnjoj sjednici, ovdje se radi o milijunima, a njih to ne interesira“, rekao je Podrug obraćajući se gradonačelniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo