SLOBODAN PAD S 39 KILOMETARA / Spektakularan skok s ruba svemira!

Image

Felix Baumgartner (43) u nedjelju je uspješno izveo povijesni pothvat - skok s ruba svemira, odnosno s visine od čak 39 kilometara te time oborio rekorde u skoku s najveće visine, a vjerojatno i najveće brzine ostvarene u slobodnom padu.

14.10.2012.
21:22
VOYO logo

Austrijski avanturist Felix Baumgartner u nedjelju je probio zvučni zid skokom "s ruba svemira" s visine od čak 39 kilometara, kojim je oborio rekorde u najvećoj brzini, u skakanju s najveće visine i u najduljem slobodnom padu.

Baumgartner je oborio tri utvrđena svjetska rekorda prema preliminarnim rezultatima, koje je nekoliko sati nakon tog nadzvučnog skoka, u Roswellu, na konferenciji za novinare objavio član Međunarodnog aeronautičkog saveza (FAI) Brian Utley.

Osim što je postao prvi čovjek koji je skočio s najviše nadmorske visine od 39,045 metara i postigao najveću brzinu u slobodnom padu od 1,342 kilometra na sat ili 1,24 maha, taj 43-godišnji pustolov ostvario je i najdulji slobodan pad od 36,529 metara.

Baumgartner se do stratosfere, sloja zemljine atmosfere, penjao oko dva i pol sata u kapsuli pričvršćenoj na helijski balon, viši od Eiffelova tornja, napravljen od posebnog materijala, deset puta tanjeg od plastične vrećice.

Povratak na Zemlju trajao je ukupno deset minuta. Odjeven u posebno odijelo pod tlakom, Baumgartner je u vrtoglavom slobodnom padu proveo četiri minute i 20 sekundi nakon čega je otvorio padobran i sigurno sletio nešto istočnije od Roswella u Novom Meksiku, gdje su mu se pridružili članovi njegovog tima i obitelji.

"Katkad morate otići jako visoko kako bi shvatili koliko smo mali", rekao je prije skoka Baumgartner, koji se za taj pothvat pripremao pet godina. Nakon povijesnog skoka, koji je preko interneta pratilo više od osam milijuna ljudi, Baumgartner je rekao kako nije osjetio da je probio zvučni zid ali je osjećao veliki pritisak.

Prije toga Baumgartner je dvaput pokušao skočiti s ruba svemira ali je to bilo odgođeno zbog vremenskih neprilika. I ovog puta imao je poteškoća jer mu nije radilo grijanje vizira koji se zbog toga maglio.

Baumgartner je zvučni zid u slobodnom padu probio nekoliko desetaka sekundi nakon što se otisnuo iz kapsule. To je učinio na 65. obljetnicu prvog probijanja zvučnog zida raketnim zrakoplovom, što je 14. listopada 1947. izveo američki pilot Chuck Yeager.

Rekord u skakanju s ruba svemira dosad je držao Joseph Kittinger, umirovljeni pukovnik američkog zrakoplovstva koji je 1960. skočio s visine od 31.333 metara. Danas 83-godišni Kittinger, koji je kao član ekipe Red Bull Stratosa iz kontrole misije pratio i bodrio Baumgartnera, još uvijek drži rekord u najdugotrajnijem slobodnom padu od četiri minute i 36 sekundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo