KOMENTAR ZORANA ŠPRAJCA / Komentar Šprajca: Monsinjor Plenković uvjerio biskupe da su COVID potvrde korisne

Zahvaljujući takvom otvorenom pristupu Hrvatska je u zadnjih sedam dana došla do samog vrha svjetske ljestvice po broju umrlih na milijun stanovnika

6.12.2021.
23:00
VOYO logo

Nakon Emanuela Macrona u Hrvatsku je konačno stigao i omikron. Dolazak Macrona stajao nas je oko milijardu i sto milijuna eura, koliko će nas stajati dolazak omikrona još ćemo vidjeti, ali sudeći po dosadašnjoj praksi Hrvati su za avione i viruse spremni platiti bilo koju cijenu samo da ih imamo.

Zahvaljujući takvom otvorenom pristupu Hrvatska je u zadnjih sedam dana došla do samog vrha svjetske ljestvice po broju umrlih na milijun stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čvrsto držimo srebrnu medalju i drugo mjesto, malo nam bježe Mađari koji su si prošlog tjedna baš dali truda i u tom razdoblju na milijun stanovnika postigli 17 mrtvih duša više od nas.

Image
Macron i Omicron /

Šprajc priopćio kako je došlo do mutacije novog soja koronavirusa! Glavni krivci su Hrvatska i Macron

Image
Macron i Omicron /

Šprajc priopćio kako je došlo do mutacije novog soja koronavirusa! Glavni krivci su Hrvatska i Macron

S druge strane nama za vrat pušu braća Bugari koji zaostaju za samo četiri mrtva poena. Obzirom da je u Hrvatskoj najavljen još jedan veliki antivakserski prosvjed vjerujemo da ćemo povećati tu razliku te možda ugroziti i same Mađare što nije uspjelo čak ni Banu Josipu Jelačiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali vratimo se mi našem omikronu kojeg je u Hrvatskoj službeno dočekalo visoko izaslanstvo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na čelu s ravnateljem Krunoslavom Capakom osobno. Capak nije mogao reći koliko će Omikron ostati u Hrvatskoj i koliko će ljudi povesti sa sobom.

Za sada je jasno da se omikron brže širi od delte, ali ne i je li opasniji od delte. Omikron je pronađen kod dvojice muškaraca koji su bili na nekom poslovnom skupu gdje je bilo i dosta stranaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo što kažu vidjelice sekvencioniranog genoma virusa omikrona:

"Mi smo dokazali danas kod dva pacijenta, imamo dva slučaja kod kojih je potvrđen omikron", kazao je Capak.

"Za jedan imamo rezultate da je sigurno omikron, a u drugom slučaju gospodin je cijepljen, bio je pozitivan, međutim, količina virusa je bila premala da bismo potvrdili, ali sekvenciranje pokazuje da se radi o istoj mutaciji koja je zabilježena u Bocvani", kazala je Ljiljana Žmak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bolest je slična gripi. Pojačana temperatura i osjećaj kao da ga je zgazio vlak ili autobus i trajalo je par dana", potvrdio je Bernard Kaić.

Kad smo već kod vidjelica o pandemiji, COVID potvrdama, cijepljenju i epidemiološkim mjerama opet se oglasila Hrvatska Biskupska konferencija, ali ovaj put s nešto drugačijim stavovima o cijepljenju nego zadnji put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz njihovog podužeg i muljavog priopćenja ipak se da razabrati da biskupi cijepljenje smatraju korisnim načinom borbe protiv zaraze za koju kažu kako donosi patnju i smrt. Kao da je cijepljenje moralno prihvatljivo, premda ni dragi Bog ne zna što bi u cijepljenju uopće bilo nemoralno i neprihvatljivo.

Biskupi odmah potom ističu da imaju puno razumijevanje za one koji se ne žele cijepiti, ali opet isto tako kažu i da se vjernici trebaju pridržavati epidemioloških mjera. Jedina stvar u čemu su u svom današnjem priopćenju potpuno jasni jest da su protiv COVID potvrda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iustitia et pax o COVID potvrdama: "Ne bi se smjelo zato u pitanje dovoditi načelo dobrovoljnosti cijepljenja niti dopustiti da COVID potvrda postane oblik indirektne prisile na cijepljenje".


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo