milanovićeva šaka o stol: / 'Srbija neće u EU dok ne odustane od progona hrvatskih građana!'

Vlada je raspravljala o prijedlogu zaključka o problematici srbijanske primjene univerzalne jurisdikcije nad državljanima Hrvatske

5.2.2015.
10:14
VOYO logo

Srbija sa zakonom o univerzalnoj jurisdikciji nad državljanima Hrvatske ne može ući u Europsku uniju i Hrvatska to neće dopustiti, rekao jer predsjednik Vlade Zoran Milanović u četvrtak na sjednici Vlade.

Srbija će morati povući taj zakon, rekao je Milanović dodajući da Hrvatska nema takav zakon u odnosu na druge države niti na Srbiju te da Europska unija funkcionira po određenim pravilima u području pravosudne suradnje i zajedničkog uhidbenog naloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta pravila su vrlo jasna, a zakon koji je na snazi u Srbiji iskače iz tih okvira, rekao je Milanović te pozvao Beograd da taj zakon ukine.

"Nama je to neprihvatljivo kao što bi svakomu drugom bilo neprihvatljivo da mi imamo takav zakon", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe da nije dopušteno ni prihvatljivo, niti u skladu sa zajedničkim uhidbenim nalogom i načelima pravosudne suradnje, propisivati takvu vrstu jurisdikcije unutar Europske unije. Milanović drži da je Beogradu to "savršeno jasno".

Kako se cijeli slučaj ne bi pretvorio, u, kako je rekao, politički ping-pong, Milanović je istaknuo kako je "zdravorazumski odmah reći i uputiti poruku da s takvim zakonom (Sbija) u EU ne može ući jer Hrvatska to neće dopustiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Mi to ne radimo drugima i nećemo dopustiti da drugi to nama rade", kazao je premijer. Smatra da je to pitanje principa i zaštite nacionalnih interesa.

"Tražimo od susjedne države samo da se izravna sa svima ostalima, ni manje ni više. Ako to nije fer, čekam protuargumente", kaže Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić ocjenjuje da je Srbija zakonom o univerzalnoj jurisdikciji pokušala stvoriti situaciju "mini Haaga" gdje se Beograd nameće kao centar procesuiranja svega što se dogodilo na području bivše Jugoslavije.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić naglašava da između članica EU-a postoji pravosudna suradnja i europski uhidbeni nalog te da je to način suradnje, a ne širenje jurisdikcije. Zaključuje da hrvatska pozicija i zahtjev prema Srbiji ne iskače iz općih uvjeta za članstvom u Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Rasprava o srbijanskoj jurisdikciji vođena je u kontekstu zahtjeva 57 zastupnika Hrvatskog sabora za prihvaćanjem zaključka o problematici srbijanske primjene univerzalne jurisdikcije nad državljanima Hrvatske. Vlada predlaže Saboru da ne prihvati taj zahtjev jer Sabor i bez njega ima brojne mogućnosti djelovanja na tom području.

Ministar Miljenić podsjetio je na slučaj hrvatskog državljanina Veljka Marića koji je u zatvoru u Srbiji te izvijestio da Vlada i Ministarstvo konstatntno pokušavaju sa srbijanskom stranom dogovoriti njegov transfer u Hrvatsku, ali za sada bezuspješno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska će i dalje inzistirati na tome i raditi sve što može, ali fizički ga ne može prebaciti u Hrvatsku bez da se srbijanska strana s tim složi, kaže Miljenić.

Za 8. ožujka raspisani prijevremeni izbori u 17 lokalnih samouprava

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je za 8. ožujka raspisala prijevremene izbore za 17 jedinica lokalne samouprave koje u propisanom zakonskom roku nisu donijele proračune za ovu godinu niti odluku o privremenom financiranju.

Odlukom Vlade sa sjednice u četvrtak raspisani su prijevremeni izbori za gradsko vijeće i gradonačelnika te zamjenike gradonačelnika u gradovima Dubrovniku, Novom Marofu, Svetom Ivanu Zelini, Rabu, Pagu, Hvaru, Omišu, Korčuli i Zlataru te za općinsko vijeće i općinskog načelnika te zamjenike općinskog načelnika u općinama Kukljica, Rugvica, Milna, Petlovac, Čaglin, Strahoninec, Lumbarda i Gundinci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je raspustila predstavnička tijela tih lokalnih jedinica i razriješila načelnike i gradonačelnike te njihove zamjenike na sjednici 22. siječnja.

Prijevremeni izbori se u slučaju istovremenog raspuštanja predstavničkog tijela i razrješenja općinskog načelnika/gradonačelnika održavaju istodobno, u roku od 90 dana od raspuštanja odnosno razrješenja, a od dana raspisivanja izbora do dana njihova održavanja ne može proteći manje od 30 niti više od 60 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Omogućen angažman savjetnika za privatizaciju Croatia Airlinesa

Vlada je u četvrtak omogućila angažmanvanjskihsavjetnika u procesu privatizacije Croatia Airlinesa, a ujedno je zadužila Centar za restrukturiranje i prodaju da osigura financijska sredstva u slučaju angažiranja vanjskih savjetnika i to prodajom dionica tvrtki u državnom vlasništvu.

Vlada je 9. listopada prošle godine donijela Odluku o pokretanju postupka traženja strateškog partnera i osnivanju Povjerenstva za provedbu postupka i predlaganje odabira strateškog partnera Croatia Airlinesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na međunarodni karakter i složenost tog postupka, Vlada je tada predvidjela mogućnost da Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture angažira vanjske savjetnike.

Milanović: Imamo dobre naznake za gospodarski rast


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Zoran Milanović u četvrtak je ocijenio kako su podaci o rastu prometa u trgovini na malo te industrijske proizvodnje na godišnjoj razini dobre naznake da će se dogoditi i pozitivne stope gospodarskog rasta.

Državni zavod za statistiku u srijedu je objavio da je promet u trgovini na malo u prosincu skočio 2,6 posto na godišnjoj razini. To je već peti mjesec zaredom kako potrošnja raste i njen najveći skok od polovine 2013. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DZS je nedavno objavio i podatak o rastu industrijske proizvodnja u prosincu prošle godine, već četvrti mjesec zaredom, za 5,3 posto, što je najviše od početka recesije 2009.

"To je sada već nekakav trend, vidjet ćemo hoće li se pretvoriti i u konkretne stope rasta", kazao je Milanović. To su pozitivni podaci, dodaje premijer, iz istog izvora iz kojeg su do sada mjesecima dolazili negativni podaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A sada dolaze pozitivni. Pričekajmo, vidjet ćemo, ali naznake nisu loše, rekao bih da su dobre", ustvrdio je.

Osvrnuo se i na interes najuglednijih inozemnih medija za Vladinu mjeru "Novi početak", odnosno otpis dugova ili moratorij na ovrhe najsiromašnijih građana kojima su blokirani računi, kazavši kako ga je to iznenadilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je prepoznato kao nešto jedinstveno, a mi vjerujemo i dobro, dobro intonirano, tako da nam je drago da se priča o stvarima koje su isključivo bile motivirane time da se ljudima pomogne, a ne da se reklamirano, jer od toga nemamo nikakve koristi", rekao je.

Zadovoljan je što su strani mediji primijetili "da se u Hrvatskoj događaju projekti, i to dogovorno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je sve skupa bio jedan pregovarački, dogavarački i nagovarački proces", kazao je Milanović istaknuvši veliku ulogu potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić u postizanju sporazuma s lokalnim vlastima, bankama i teleoperaterima. "Vjerujem da će to ljudima pomoći", zaključio je Milanović.

Ostojić: građani se ne trebaju brinuti zbog terorizma

Ministar unutarnjih poslova RankoOstojić kazao je u četvrtak da hrvatske tajne službe "dobro rade" te da se građani ne trebaju brinuti zbog incidenata poput nedavnoga u bosanskom selu Gornja Maoča, blizu granice s Hrvatskom, gdje je istaknuta zastava Islamske Države (ISIL).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije prvi put da se takve situacije događaju u susjednoj BiH. Ja pozdravljam sve aktivnosti sigurnosnih službi koje idu za tim da se smanji rizik od terorizma", rekao je ministar Ranko Ostojić, uoči sjednice Vlade.

Dodao je da hrvatske sigurnosne službe rade dobro svoj posao i da se građani ne trebaju brinuti.


Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo