NOVE OPTUŽBE? / Srbija traži krivce za Oluju i otvara nove slučajeve!

Srbija na temelju vlastitih i haaških dokaza namjerava istraživati zločine u Oluji - za početak šest slučajeva. Priznaju ipak da je odluka za generale konačna. To isto misle i u hrvatskoj Vladi, a za nove optužnice ministar obrane kaže - samo neka dođu. Što će poduzeti haški tužitelji, doznajte u prilogu!

21.11.2012.
19:17
VOYO logo

Nakon presuda međunarodnog suda, koji je oslobodio generale Mladena Markača i Antu Gotovinu, u Srbiji žele uzeti stvar u svoje ruke. Za zločine u Oluji i dalje traže krivce. Odvjetnik Ante Gotovine kaže kako sumnjam da će do njih doći.

“Svrha je da svi oni koji su izvršili zločin budu privedeni pravdi", kazao je Vladimir Vukčević, glavni srpski tužitelj za ratne zločine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Oni mogu te materijale tražiti, međutim mene bi iznenadilo kada bi haaško tužiteljstvo te materijale dostavilo Srbiji pošto haaški sud o tim predmetima već surađuje s državnim odvjetništvom Hrvatske”, naglasio je odvjetnik Ante Gotovine, Luka Mišetić.

No, glavni haaški tužitelj, razočaran ishodom presude, čini se, pobrinut će se da dokazi dođu i do Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Omogućit ćemo da dokazi koje je prikupilo Tužiteljstvo budu na raspolaganju pravosudnim vlastima u bivšoj Jugoslaviji kako bi se domaćem pravosuđu omogućilo kazneno gonjenje zločina počinjenih u vezi s operacijom Oluja”, rekao je glavni tužitelj Serge Brammertz.

I bez toga, srpsko tužiteljstvo najavljuje otvaranje šest novih slučajeva zločina u Oluji i nakon nje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vodimo predistražne postupke, mi smo poslušali velik broj svjedoka", otkrio je Vladimir Vukčević.

“Ja se zapravo čudim kolegi Vladimiru Vukčeviću, glavnom srpskom tužitelju za ratne zločine, jer ako je imao određene podatke onda je prema važećem zakonu koji vrijedi i u Srbiji po službenoj dužnosti trebao aktivirat procese. A sad, uzimajući jedan izvanjski utjecaj kao što je haaška presuda da to bude poticaj za aktiviranje procesa može se protumačiti jedino nekakvom željom za revanšizmom”, komentirao je odvjetnik Mladena Markača, Goran Mikuličić.

Slično misle i u Milanovićevoj Vladi.

“Oni mogu se odlučit za što god hoće, odluka međunarodnog suda koji je za to, iz tog razloga uopće i formiran, obavio je cijeli posao. To je definitivna odluka i nema dalje”, rekla je ministrica vanjskih poslova, Vesna Pusić.

Doduše, postoji i mogućnost da haaško tužiteljstvo u idućih godinu dana zatraži reviziju presude ako nađe novi, dosad nepoznati dokaz koji bi je mogao pobiti.

“Kao i u svim predmetima, ako potrebni uvjeti budu ispunjeni, Tužiteljstvo će razmisliti o postupku preispitivanja presude”, navodi se iz Haaga.

“Ne mogu zamisliti niti pretpostaviti da bi se tužilaštvo moglo pojaviti sa nekakvim novim, senzacionalnim dokazom koji bi eto promijenio cijelu ovu činjeničnu situaciju koje je Žalbeno vijeće imalo na pameti prilikom donošenja odluke”, dodao je Mikuličić.

S tom odlukom u Srbiji se ne mire, iako je srpsko tužiteljstvo suradnju s hrvatskim tužiteljstvom ocijenilo kao - sjajnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo