Komemoracija žrtvama / Srebrenica: Izviždali delegacije, jednog političara pogodili bocom

Početak komemoracije za žrtve genocida u Srebrenici u srijedu je obilježio incident u kojem su obitelji žrtava izviždale domaće i strane političare.

11.7.2012.
14:42
VOYO logo

U Srebrenici je u tijeku obilježavanje 17. obljetnice zločina u kojem je nakon pada te enklave u srpnju 1995. ubijeno oko 8.000 Bošnjaka. Prema pisanjima medija u BiH u Srebrenici se okupilo oko 40.000 ljudi.

Na groblju u sastavu memorijalnog kompleksa u Potočarima pokopani su ostaci 520 žrtava genocida što su ga u srpnju 1995. godine nad Bošnjacima Srebrenice počinile snage bosanskih Srba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tisuće ljudi sudjelovalo je na komemoraciji i pokopu, a uz brojne bosanskohercegovačke dužnosnike te predstavnike međunarodne zajednice u Srebrenici je bilo i hrvatsko izaslanstvo predvođeno premijerom ZoranomMilanovićem.

Načelnik općine Srebrenica ĆamilDuraković kazao je kako se činom pokopa žrtvama vraća dostojanstvo jer ih se spašava od zaborava. "Danas smo ovdje jer vjerujemo u pravdu, uzdamo se u istinu i čekamo slobodu", kazao je Duraković tijekom komemoracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebice je upozorio na novu nepravdu koja se čini ubijenima, ali i cijeloj Srebrenici kada se pokušava nijekati istina o počinjenom genocidu nad ljudima "koji su ubijeni zbog onoga s čim su se rodili". Kazao je kako u Srebrenici, koju je nazvao svetim mjestom, svi građani BiH brane svoje pravo na život.

Rabin newyorške Park East sinagoge ArthurSchneier bio je jedni strani govornik tijekom komemoracije, a ta prilika mu je dana zbog njegova opetovanog zalaganja za toleranciju i pomirenje, ali i očuvanje istine o stradanjima nedužnih. Schneier je u emotivnom govoru podsjetio kako je i sam svjedočio nezamislivim zločinima jer je preživio holokaust pod nacistima, ali je veći dio njegove obitelji ubijen u koncentracijskim logorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poznati su mi tjeskoba i očaj koji osjećate jer su vaši namiliji brutalno ubijeni ni zbog čega drugog nego zbog svoje vjerske i etničke pripadnosti", kazao je Schneier. Dodao je kako se brutalnost onoga što se dogodilo u Srebrenici nikada ne može zaboraviti jer se svjedočenja preživjelih ne mogu osporavati niti se povijesne činjenice mogu mijenjati.

"Bio je to zločin protiv Europe i protiv vjere i protiv prirodnog poretka. Bio je to zločin protiv čovječnosti i protiv Boga", poručio je newyorški rabin. Istaknuo je kako na zločincima ostaje osuda, no valja priznati kako i svijet snosi dio krivnje jer je zločin dopustio. Pozvao je ipak da se na temeljima boli i preživljene patnje nastaviti graditi bolji svijet u razumijevanju među različitim religijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poglavar Islamske zajednice u BiH MustafaCerić iskreno je zahvalio rabinu Schneieru na njegovim riječima istaknuvši kako je jasno da on razumije svu dubinu tragedije srebreničkih Bošnjaka. U propovijedi tijekom vjerskog obreda Cerić je podsjetio kako su Srebreničani ubijani samo zbog svoje vjere i nacije, a prije toga su ostavljeni na nemilost krvnicima jer im je bilo uskraćeno svako pravo na zaštitu i na obranu. Kao i u ranijim molitvama, Cerić je zaželio da srebrenička "tuga bude nada, a osveta pravda" i da se Srebrenica više nikada i nikome ne ponovi.

Dio sudionika komemoracije tijekom dana je iskoristio priliku iskazati i svoje raspoloženje prema nekima od bosanskohercegovačkih političara. Tako je najveći zvižduk mase okupljenih ispred zgrade u kojoj je smješten muzej srebreničkog genocida dobio ministar vanjskih poslova i predsjednik SDP-a ZlatkoLagumdžija, nešto manje zvižduka dobio je predsjedatelj Predsjedništva BiH BakirIzetbegović, dok je pljeskom pozdravljen hrvatski član Predsjedništva BiH ŽeljkoKomšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon pokopa obavljenog u srijedu konačni broj žrtava koje počivaju u Potočarima je 5657. Prema procjenama u Srebrenici je u srpnju 1995. godine ubijeno više od osam tisuća i 372 Bošnjaka, a tijela njih više stotina do danas nisu pronađena.

Premijer Milanović na komemoraciji žrtvama genocida

Image
Image

srebrenica srebrenica

(Foto: PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik hrvatske vlade ZoranMilanović doputovao je u srijedu nešto prije 12 sati u Srebrenicu kako bi sudjelovao u komemoraciji žrtvama genocida. Položio je vijenac na spomen-obilježje u memorijalnom centru u Potočarima koje podsjeća na više od osam tisuća žrtava tog zločina.

"Ovo je uzvišeno i strašno tužno. Puno tužnije nego što sam mislio kad sam dolazio ovdje", izjavio je novinarima hrvatski premijer nakon komemoracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako je želio doći i ranije u Srebrenicu tijekom prethodnih posjeta BiH no 11. srpnja, kako je istaknuo, ipak ostaje najvažnijim datumom kada je to prikladno učiniti.

"Naprosto je neshvatljivo da se to (genocid u Srebrenici) dogodilo", kazao je Milanović dodajući kako se nešto slično tijekom rata moglo dogoditi i s Bihaćem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je potvrdno odgovorio na upit kani li ponovo doći u Srebrenicu. "Možda ne sljedeće godine, ako budem predsjednik vlade. Znate kakva je politika nepredvidiva. Vjerujem da ću biti, ali bit će i još prilike", kazao je Milanović.

Komentirajući činjenicu da nitko od srbijanskih dužnosnika nije bio na komemoraciji u Srebrenici hrvatski je premijer kazao kako je uvjeren da će oni ipak doći. "Doći će oni, samo strpljivo", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik općine Srebrenica ĆamilDuraković, koji je dočekao i pozdravio Milanovića, kazao je kako iznimno cijeni način na koji su Hrvatska i njeni dužnosnici do sada iskazivali svoje suosjećanje s patnjama Srebreničana.

"Hrvatska dijeli gotovo istu sudbinu kao i BiH jer smo bili suočeni s istim agresorom i to nas veže u duhovnom i svakom drugom smislu", kazao je Duraković. Podsjetio je na činjenicu da je Hrvatska i supotpisnica Daytonskog sporazuma pa je stoga solidarnost koju iskazuje s onima koji su stradali u BiH važnija jasno pokazujući tko je krivac, a tko je žrtva. "To je važno i za povijesni tijek nekih stvari na Balkanu", kazao je Duraković.

Izviždali političare, a jednog pogodili bocom

Početak komemoracije za žrtve genocida u Srebrenici u srijedu je obilježio incident u kojem su obitelji žrtava izviždale domaće i strane političare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše zvižduka dobio je američki veleposlanik u BiH PatrickMoon, dok je ĆamilaDurakovića, kandidata za načelnika Srebrenice, pogodili bocom. Nezadovoljstvo okupljenih motivirano je činjenicom da na lokalnim izborima u Srebrenici nije dopušteno glasanje prema popisu iz 1991.

Cameron: Genocid u Srebrenici ne smije se negirati, već mora biti opomena

Image
Image

Srebrenica, mezari, groblje, Mladić Srebrenica

(Foto: PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski premijer David Cameron ocijenio je u izjavi posebno izdanoj povodom godišnjice genocida u Srebrenici da se taj masovni zločin ne smije negirati te da treba biti opomena svijetu kako bi se ponavljanje sličnih zločina spriječilo.

U izjavi proslijeđenoj u srijedu medijima iz veleposlanstva Velike Britanije u BiH, premijer Cameron je izrazio suosjećanje obiteljima žrtava u Srebrenici, ali i svima koji su izgubili najmilije tijekom sukoba na Balkanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikada ne smijemo zaboraviti čin genocida počinjen u Srebrenici, niti se ikada smije negirati. Važno je ovu prigodu iskoristiti da se podsjeti na to i potvrdi uvjerenje da svijet mora djelovati na sprječavanju takvih zločina", stoji u izjavi britanskog premijera.

Cameron je pritom ocijenio značajnim rad Međunarodnog suda za zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije ističući da je suđenjem Ratku Mladiću, zapovjedniku snaga bosanskih Srba koje su napadale Srebrenicu i počinile zločine, dokaz odlučnosti međunarodne zajednice da procesuira sve optužene za ratne zločine. Po njemu će to suđenje pomoći građanima BiH da se okrenu svjetlijoj budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski premijer je pozvao političare iz BiH da rade na pomirenju i suradnji te povedu zemlju k članstvu u EU i NATO.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo