SVE NAJBOLJE od SRCA / Sretan Božić želi Vam RTL Televizija!

Image
Foto: RTL

Vjernici danas slave Božić, spomen rođenja Isusa Krista i jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana. Sretan Božić želi Vam RTL Televizija!

24.12.2012.
23:59
RTL
VOYO logo

Zajedno s Uskrsom i Duhovima, Božić spada među tri najveća kršćanska blagdana. Središnji čin proslave Božića je ponoćna misa a slavi ga se u krugu obitelji i najbližih.

Blagdan Božića, koji je priznavanje Isusovog božanstva i čovještva, ima osobitu ljepotu, čar i osobitu povijest. Pruža poruku o Bogu, ali i o čovjeku. Te dvije poruke su osnova poruke o miru. U božićnom svetkovanju i čestitanju one dolaze do izražaja i Božiću daju osobitu intimnost i značenje obiteljskog blagdana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi zavjet ne navodi kada se točno rodio Isus pa prvi kršćani nisu slavili Božić, nego samo Uskrs.

Image
Foto: PHOTOS.COM
Image
Foto: PHOTOS.COM

Božić se isprva slavio na razne datume, najčešće 6. siječnja, a početkom IV. stoljeća u Rimu je uvedeno svetkovanje 25. prosinca kako bi se potisnula poganska rimska svetkovina rođenja nepobjediva sunca (dies natalis Solis Invicti), koja se slavila u Rimu odmah po zimskoj obratnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svetkovina se iz Rima proširila u zapadnim, a potom i u istočnim crkvama.

Pravoslavni vjernici Božić slave 7. siječnja, što je po Julijanskom kalendaru također 25. prosinac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kršćani su vrlo rano dan Isusova rođenja smatrali i početkom nove godine. Na Božić kao prvi dan nove godine upućuje i hrvatska božićna pjesma "Narodil nam se kralj nebeski".

Tek 1691. Crkva je prihvatila 1. siječnja kao Novu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božić i božićno vrijeme koje traje mjesec danas obiluje brojnim običajima. U Došašću ili Adventu održavaju se mise zornice, a simbol tog vremena danas je adventski vijenac. Božićno drvce, a negdje zelene grane, tradicionalni su božićni simbol. Okićeni borovi stoje danas po gradskim trgovima i pred javnim zgradama. U kućama i u stanovima oni su središte oko kojega se okuplja obitelj i na Badnjak ili na Božić daruju djeca. Premda se može uočiti pretkršćanska ili nekršćanska pretpovijest unošenja božićnog drva ili zelenila u domove, danas su neizostavan znak slavljenja Božića.

Image
Foto: Photos/Ilustracija
Image
Foto: Photos/Ilustracija

Božićni tjedan, blagdan sv. Stjepana, sv. Ivana, Nevina dječica ili Mladenci te Stara godina, također su obilježeni pučkim običajima, npr. blagoslov vina na Ivanje, šibanje djece na Nevinu dječicu, a nekoć i starohrvatsko "biranje kralja" te kolendanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerski sadržaj Božića i kultorološki okvir njegova kalendarskog smještaja postali su izvor umjetničkog nadahnuća tijekom stoljeća u svim kršćanskim narodima.

Taj kršćanski blagdan i danas se slavi u tradicijskom i tradicionalnom duhu, a postao je i sastavni dio popularne kulture i potrošačkog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sretan Božić želi Vam web i teletext redakcija RTL Televizije koja će i za vrijeme ovih blagdana budno pratiti zbivanja u Hrvatskoj i svijetu te ih prenositi upravo Vama, našim dragim čitateljima!

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo