'U SLUČAJU NUŽDE' / Energetski poučak: Oni koji se griju na plin u slučaju nužde lako mogu prijeći na neku krutu stvar

Stvari rastu i kad ništa ne dirate. A tako je i s cijenama plina i benzina

10.6.2022.
22:58
VOYO logo

Popularnost HDZ-a i dalje će rasti obzirom da i inflacija dalje raste. Robe i usluge su sve skuplje a plaće sve manje, takorekoć idealno stanje nacije. Za HDZ, ne za naciju.
Inflacija od 10 posto znači da vam je u godinu dana vrijednost vaše plaće pala za deset posto ili da ste na ušteđevini od recimo 10.000 eura, u zadnjih godinu dana ostali bez 1000 eura, a ako imate sto tisuća eura izgubili ste deset tisuća eura.

Ovi koji imaju milijun eura izgubili su 100.000 eura ali, bez brige takvi obično ne gube u inflaciji nego zarađuju na ovima prijašnjima, koji gube. A cijene nafte i plina ne pokazuju da će se skoro smiriti. Samo u ponedjeljak, u jednom danu cijena prirodnog plina na tržištu je poskupjela za 9 posto. Njemačka, uvijek se vraćamo na Njemačku jer oko Njemačke se sve vrti, Njemačka bi godišnje na plinskim sankcijama mogla izgubiti oko pet milijardi eura, piše tjednik Welt am Sonntag. Jer oko 70 posto njemačke potrošnje plina se uvozi iz Rusije, više od 40 milijuna njemačkih kućanstava se grije na ruski plin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato ne treba čuditi da Nijemci braći Ukrajincima od oružja i dalje uglavnom šalju šljemove, praćke, petarde i druge navijačke rekvizite. Moćne panzer haubice recimo, kojima su se silno nadali, Ukrajinci teško da će ikad vidjeti. Osim na vojnoj paradi u Zagrebu. A kako bi smanjio ovisnost o ruskom plinu, njemački kancelar Olaf Scholz nedavno je posjetio Senegal kako bi napravio dogovor o isporuci ukapljenog plina iz Senegala i Njemačkoj osigurao alternativni dobavni pravac.

Hrvatska je također jako ovisna o ruskom plinu, ne toliko koliko Njemačka ali godišnje iz Rusije preko Mađarske uvozimo oko 3 milijarde kubičnih metara plina. Taj se ruski plin može zamijeniti s plinom preko LNG terminala, nije problem, ali problem je što je veliki dio kapaciteta na LNG-u do 2027. zakupila - Mađarska. I kako smo objasnili u prošloj epizodi Stanja Nacije, za svaki slučaj smo prošli tjedan Mađarskoj obećali da će preko našeg LNG-a dobiti plina koliko god joj treba, kad god joj zatreba. Kako bi pristala na naftni embargo EU protiv Rusije. Kojeg se Mađarska ne mora pridržavati još bar dvije godine. Pa može i dalje uvoziti rusku naftu po 40 posto nižoj cijeni nego Hrvatska i ostatak Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapravo, Hrvatska ništa ne može bez Mađarske, Mađarska i Hrvatska su kao dva oka u glavi. S tim da je ovo hrvatsko oko malo ćoravo, pa nas vodi ono Mađarsko. I kako rekosmo, rezultat cijele te operacije kojom se prošlog tjedna hvalila hrvatska Vlada, jest da danas u Mađarskoj litra eurosupera košta malo više od 9 kuna a kod nas malo manje od 14 kuna. I pri tome Mađari i dalje ne dozvoljavaju nikome drugom da po toj povlaštenoj cijeni na njihovim benzinskim crpkama kupuje gorivo. Premda je naš premijer odmah odlučno rekao da to tako ne smije biti!

Ali dobro, kad smo već uprskali ovo s LNG-ijem i zbog viših interesa Mađarima osigurali niže cijene i povećane kapacitete, stručnjaci kažu kako i Hrvatska kao i Njemačka može osigurati još jedan alternativni pravac za nabavu plina i to iz Alžira, jer već postoji plinovod od Alžira do Italije i iz Italije do Hrvatske. I jeli i naš premijer poput Scholz u Senegal, otišao po plin u Alžir? A valjda bi, ali nije stigao. Jer u isto vrijeme dok je Scholz bio u Senegalu, naš je morao otići u Gospić, da ga proglase za počasnog građanina Ličko-senjske županije. A to je doista povijesni događaj, važniji od rata u Ukrajini i plinske krize, jer i rat u Ukrajini i plinska kriza će jednom završiti ali će zauvijek ostati upamćeno kako je jedan aktualni HDZ-ov premijer pristao biti počasni građanin jedne HDZ-ove županije, a druge županije tko šiša, on je sad i počasni građanin i počasni premijer Ličko senjski. Slavonija, Banovina i ostali nek si traže svog premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ovo doživljavam kao priznanje Vladi i meni i kolegama i razumjeli smo poruku da se trudimo još više", kazao je premijer Andrej Plenković.

Tako je, ovo stvarno treba doživjeti, kako rekosmo to nije doživio niti jedan HDZ-ov premijer. Ili predsjednik. Da neki HDZ-ov župan, Ernest Petry se čovjek zove, zapamtite to ime daleko će dogurati, toliko duboko želi ući u svog šefa da evo organizira da ga se proglasi za počasnog građanina njegove županije. Kad se uvlače svom šefu većini HDZ-ovaca makar noge ostanu viriti van. Ernestu niti noge. Cijeli je ušao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premijer Plenković je šest godina premijer koji je jako puno, Vlada pod vodstvom Plenkovića jako puno učinila za Ličko-senjsku županiju i nastavlja i dalje i o tome ne želim debatirati", kazao je Petry.

Istina, nema se tu što debatirati, to je odnos između njih dvojice, kao u onom čuvenom filmu “Posljednji tango u Gospiću”, samo bez maslaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto bez maslaca, pa zato jer dok se ovdje Marlon Brando razbacuje maslacem, kod nas brigu o maslacu vodi ministar financija.

"Sami dobro znamo, maslac je proteklih mjeseci značajno porastao. Ništa se u smislu porezne politike kao takvo nije mijenjalo, dakle evidentno nešto je na strani ponude u smislu cijene koštanja otišlo gore i svi su trgovački lanci, odnosno u svim dućanima je praktički maslac otišao. Dakle, nešto što je do jučer bila redovna cijena, danas ako ju nađete na akcijskoj to je ta otprilike", kazao je Zdravko Marić za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eto, stvari rastu i kad ništa ne dirate. A tako je i s cijenama plina, da se sad konačno preko Gospića i Pariza vratimo na glavnu temu. Bez obzira na strahoviti rast cijene plina na međunarodnom tržištu zahvaljujući državnim subvencijama hrvatska kućanstva ove zime dobit će račun za plin oko dvadeset posto veći nego lani. E, ali poduzetnici će plin plaćati dvostruko ili čak trostruko skuplje. A to će se naravno kroz rast cijena opet preliti na građane pa će im zbog inflacije plaće i mirovine vrijediti još manje nego što vrijede danas pa će stvarno povećanje cijene plina i za kućanstva biti mnogo veće od dvadeset posto. Ali dolaze bolji dani. Bar što se tiče umirovljenika. Dakle godišnje ćemo imati inflaciju od 10 posto ali će za tri godine mirovina biti veća 3 posto.

Ali sreća u nesreći je da je Hrvatska energetski još uvijek dosta zaostala zemlja pa se velika većina građana i dalje grije kako su se grijali naši stari - na krute tvari. Ugljen i drva. A i ovi koji se griju na plin u slučaju nužde lako mogu prijeći na neku krutu stvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo