TOP 5 TEMA TJEDNA / Stručnjak za Stanje nacije za RTL.hr: 'Postalo je čudno ako nemaš minus, a na plus nismo navikli!'

Image

Stručnjak za Stanje nacije donosi svoja promišljanja o top pet tema ovog tjedna

24.7.2022.
10:05
VOYO logo

Uz njega smo naučili što je sekstanje, kako se rashladiti kada si siromašan, kako oteti profesora kada ti milo dijete ima četvorku, a ne peticu, što Hrvatska mora tražiti zauzvrat ako pustimo Švedsku i Finsku u NATO, kako biti pravi domoljub… On je muškarac kojeg svaka majka želi za zeta, a svaki otac za sina. On je stručnjak za naciju i njezino stanje, stand up komičar, voditelj, novinar, zabavljač, glumac i prosječni Hrvat. On je Goran Vinčić, ili od milja Vinča.

Stručnjak za Stanje nacije donosi svoja promišljanja o top pet tema ovog tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija je dodala Hrvatsku na popis neprijateljskih zemalja. Ušli smo na listu od 48 'odabranih'. Kako komentirate ovaj potez Vladimira Putina? Znači li to da su nas napokon prepoznali na karti svijeta?

Mislim da bi ovo trebalo biti veće slavlje nego onda kad smo dobili prvi slučaj korone! Sada kad smo upali na tu listu, trebamo se truditi da ne budemo na 48. mjestu, nego da težimo prvom! I tu ne treba stati, trebali bi se zamjeriti još gdjekome pa da imamo još više neprijatelja, jer nema život smisla bez njih. Što kaže onaj stih: "Svega će bit, samo neprijatelja neće", stoga ih čuvajmo kao oko u glavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar financija Marko Primorac i guverner HNB-a Boris Vujčić potpisali su Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu. Što, ukratko i između ostalog, znači da će prosječni potrošači (građani u minusu) uštedjeti 12 do 14 kuna mjesečno. Kako komentirate ovaj Vladin potez da spasi džepove građana?

Kao da su me čuli kad sam prošli put mrvio, pardon, drobio o bureku pa su tu uštedu simbolično sveli na prosječnu cijenu bureka. Kažu da kad jednom zakasniš nije bitno koliko kasniš - tako je i s našim ljudima i minusima, nije bitno koliki je, bitno je da je tu i konstantan. Naposljetku, postalo je čudno ako nemaš minus, na ovaj plus nismo navikli, pa sve gledam gdje bi potrošio pare, gdje bih se prije zadužio, grehota imati, nije to za nas običnu raju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon nedavne afere 'Daj pet', pokrenula se nova diskusija oko školskog sustava. Maturantica iz Zagreba jedna je od 24 kojima je poništen ispit na državnoj maturi jer su se na esej potpisali imenom i prezimenom. Smatrate li da bi joj ispit bio poništen da joj je mama Sanja Musić Milanović i da je pisala e-mail ispitnom tijelu?

Kad MMS pošalje EMAIL stvar se rješava ASAP. Nemamo svi tu sreću da nam je mama prva od svih dama u Hrvatskoj, pa tako ni ekipa koja obožava dijeliti autograme kad ne treba. Ali neka ne očajavaju - taj potpis i poništen ispit je tek uvod u svakodnevno potpisivanje u birokratskom svijetu našeg vrlog sustava - puno će tu biti poništenih natječaja, krivo potpisanih ugovora i srušenih snova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inflacija, redukcija struje i vode u europskim zemljama u kojima Hrvati rado rade, izazivaju nervozu i među onima koji još nisu odselili u Njemačku, Irsku, Austriju… Ako dođe do krize i u Hrvatskoj, koju gastarbajtersku destinaciju preporučujete našoj naciji?

Definitivno Sjevernu Koreju, tamo tko radi, ne boji se gladi, već se boji da se ne zamjeri Velikom Vođi i vladajućoj partiji, pazi da je na svakom njihovom skupu i da plješće na Vođine govore, ne smije ukazivati na Vođine nedostatke, već samo na prednosti jer Vođa zna najbolje. Tamo se griju na Vođin osmijeh i dobrotu, umivaju Vođinim suzama i znojem, a inflacije nema jer od svih valuta plaćaju glavom. Jedino ne znam zašto se ljudi kod nas prepiru i bune - naše Vođe samo barem svojevoljno zaokružili. Valjda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pelješki most ipak se neće zvati Pelješac nego Pelješki most, a to je otkrio ministar Oleg Butković. Smatrate li da je ministar Butković ovim svojim doprinosom zaslužio mjesto u udžbenicima o novijoj hrvatskoj povijesti?

Dosta je i napravio! Kad jedan ministar nešto da, a ništa pri tome ne uzme on je već uspješan ministar! Dati ime Pelješkom mostu Pelješki most jedno je od najoriginalnijih ideja još od kad je Tesla imao viziju elektromagnetskog motora! Sve bi ja ministre stavio u udžbenike, makar ne uradili ništa - neka svijet jednog dana vidi kakvi su umovi vodili našu naciju u najtežim trenucima. I koliko su zaradili na tome prije nego su ih uhvatili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo