Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
BOGATI I IMUĆNIJI PLAĆAJU MANJE

U Zagreb stiže ekološki kapitalizam: Tomašević i Možemo su upravo tom smetlištu odlučili udahnuti novi život

Naime novi sustav odvoza i naplate otpada u Zagrebu je izazvao brojne polemike, nejasnoće neki su čak zaprijetili i otvorenom pobunom

Stanje nacije/ 9.9.2022. u 23:09
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

I eto dok nas HDZ vodi u socijalizam gradska vlast u Zagrebu nas vodi u okrutni svijet neoliberalnog kapitalizma. Mnogi su naime pomislili kako je nakon uvođenja socijalizma kroz Vladin paket mjera, kapitalizam, taj nenarodni sustav, zauvijek odbačen na smetlište historije. Ali Tomislav Tomašević i njegovo Možemo su upravo na tom smetlištu, kapitalizmu odlučili udahnuti novi život.

Naime novi sustav odvoza i naplate otpada u Zagrebu je izazvao brojne polemike, nejasnoće neki su čak zaprijetili i otvorenom pobunom, kao primjerice Mjesni odbor Bruno Bušić na Peščenici.

Uglavnom se ističe problem odvajanja i odlaganja otpada u višestambenim zgradama jer još nije jasno tko će i kako kontrolirati što se nalazi u kojoj kanti i na kojem prostoru će biti smješteni spremnici s kantama i kontejnerima.

Praktična pitanja o tome gdje što i kako još uvijek nisu dobila odgovor ali se problem okrenuo naopačke pa su vlast, društvene mreže i mediji Zagrepčane počeli tretirati kao bedake koji prvi put u životu čuju i vide žutu, zelenu i smeđu kantu. Pa su neki angažirali i građane Krka gdje se odvaja oko 80 posto otpada, da Zagrepčanima objasne u koju kantu se odlaže koja vrsta smeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Problem dakle nije u tome u koju kantu ide koji otpad, tko to nije dosad shvatio, neće ni odsad a vjerojatno će se nekako riješiti i problem spremnika i njihove kontrole.

Ali u toj galami malo tko je uočio da će po novom modelu naplate otpada, bogatiji i imućniji građani plaćati manje, a siromašniji više. Superhikov model predstavio je gradonačelnik osobno, ali tako da ni on nije skužio što je zapravo rekao a istinu je čovjek rekao.

Upravo se čita

Image
lukač u problemu

Povučeno još pet serija jaja poznatog proizvođača, opet utvrđena salmonela! Provjerite imate li ih doma

Tako je. Oni koji žive u velikim obiteljskim kućama će plaćati manje a oni koji žive u stanovima od 50-60 kvadrata će plaćati više.

Naime rahmetli Bandić je postavio sustav naplate otpada prema površini stambenog prostora, podrazumijevajući da oni koji imaju velike stanove i kuće su imućniji građani, građani koji troše više otpada i mogu tu potrošnju platiti, a oni koji žive u manjim stanovima trebaju plaćati manje. I to se činilo kao prilično fer i socijalno pravedan sustav naplate otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ali sad se uvodi model po kojemu svi plaćaju fiksnu naknadu od 45 kn a onda će kroz kupnju vrećica za miješani komunalni otpad plaćati i odvoz tog miješanog nerazvrstanog otpada. A 45 kuna je recimo dosad bila cijena odvoza otpada za neki stan od 50 kvadrata. A kako će ti ljudi mjesečno sigurno potrošiti barem nekoliko plavih vrećica za miješani otpad, ma koliko ga revno razvrstavali, uz tih 45 kuna sad će plaćati i te vrećice za odvoz miješanog otpada. A mi koji smo dosad plaćali 200 ili 300 kuna za odvoz otpada sad ćemo također plaćati fiksnu naknadu od 45 kuna plus cijena tih nekoliko plavih vrećica za miješani otpad. Koje ovisno o veličini stoje od 2 do 8 kuna po komadu. Tako da će recimo moj račun za kuću od 140 četvornih metara biti doista oko dva ili tri puta manji nego dosad. Tako da mi imućniji s više kvadrata srdačno pozdravljamo ovaj model prema kojem ćemo plaćati manje. Manje imućni građani koji će ubuduće plaćati više morat će se jako jako dobro potruditi oko razvrstavanja svog otpada kako bi im ostalo što manje miješanog otpada za kojeg moraju kupovati plave vrećice. Zapravo najbolje će proći ako sav taj ostatak miješanog otpada pojedu. E to je onda idealno razvrstan i recikliran otpad s nula kuna troškova. Dobar vam tek.

Stanje nacije/ 9.9.2022. u 23:09
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
ŠTO JE PREMIJER POTPISAO?

Ekskluzivno Stanje nacije donosi dokument odluke o razrješenju Nadzornog odbora INA-e

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču