I dalje sukobi u ukrajini / Stanovnici Debaljceva: 'Ovo je gore od Drugog svjetskog rata!'

Iako su separatisti priredili slavlje, mještanima uopće nije do toga i zabrinuti se pitaju kako dalje živjeti

20.2.2015.
9:04
VOYO logo

Novinarska ekipa CNN-a obišla je ukrajinski grad Debaljceve koji su proruski separatisti osvojili prije dva dana, a ono što je vidjela, zgrozilo ih je.

Nakon što su se iz ovog grada povukle ukrajinske snage, posvuda su ruševine, tenkovi i mrtva tijela.

Iako su separatisti priredili slavlje, mještanima uopće nije do toga i zabrinuti se pitaju kako dalje živjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinka Ljudmila ni sama ne zna kako će se oporaviti od svega, a preživjela je Drugi svjetski rat. Tvrdi da je ovo bilo gore.

U reportaži koju su napravili vide se tužni ukrajinski vojnici kako izlaze iz grada, no na licima im se vidi i olakšanje jer su živi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje sukobi u Ukrajini, pobunjenici žele razmjenu zarobljenika

Unatoč europskim naporima za održavanje primirja sukobi su nastavljeni na istoku Ukrajine u petak kada su proruskipobunjenicipredložiliKijevu da stotinjak ukrajinskih vojnika zarobljenih u bitki za Debalceve razmijenezasvojezarobljeneborce.

Ukrajinska vojska priopćila je da su proruski separatisti napali položaje vladinih snaga 49 puta u posljednja 24 sata raketama, topništvom i oklopnim vozilima, javlja Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Broj napada pokazuje da teroristi ne žele potpuno prekinuti vatru", rekao je glasnogovornik ukrajinske vojske AnatolijStelmah.

Po njegovim riječima, granatiranje je zabilježeno u Mariupolju na obali Azovskog mora, teritoriju koji je većinom pod kontrolom vlade, a za koji Kijev strahuje da bi mogao postati središte iduće ofenzive pobunjenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobunjenici pak optužuju vladine snage za napade, napose za napad na stambene četvrti Donecka. Jedna je žena ubijena u granatiranju u četvrtak, izvijestila je separatistička press služba DAN.

Najžešće borbe otkako je primirje stupilo na snagu u nedjelju vodile su se oko Debaljceva, strateškog željezničkog čvorišta, prije povlačenja ukrajinskih snaga u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva dana nakon što je taj grad pao u ruke pobunjenika koji su imali velike gubitke, čini se da oni sada žele diktirati uvjete, prenosi agencija AFP.

"Razmjena zarobljenika s Ukrajinom održat će se u subotu", rekla je u petak DariaMorozova, predstavnica proruskih pobunjenika zadužena za ljudska prava. Kijev razmjenu još nije potvrdio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razmjena zarobljenika dio je sporazuma Minsk2 što su ga predstavnici pobunjenika i vlade u Kijevu zajedno s čelnicima Rusije, Francuske i Njemačke dogovorili i potpisali 12. veljače u bjeloruskoj prijestolnici.

Separatisti tvrde da su za strogo poštivanje tih sporazuma iako su sami u nekoliko navrata prekršili prekid vatre koji je stupio na snagu 15. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnici Francuske, Njemačke, Ukrajine i Rusije dogovorili su u četvrtak poduzimanje novih napora u svrhu održavanja primirja.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo