jako dobri odnosi / Steinmeier kaže da je Njemačka sretna što joj je Hrvatska partner

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

'Mi smo partneri koji se mogu osloniti jedan na drugog u EU-u, pogotovo u pitanjima koja se tiču zapadnog Balkana', rekao je šef njemačke diplomacije.

30.4.2015.
22:52
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier izjavio je u četvrtak u Zagrebu da je Njemačka "sretna" što joj je Hrvatska partner u rješavanju gorućih svjetskih i regionalnih problema, od izbjegličke krize na Sredozemlju i sukoba u Ukrajini do gospodarske krize u Europi i približavanja BiH EU-u.

"U ime vlade mogu reći da smo sretni što imamo hrvatsku kao partnera", izjavio je Steinmeier na zajedničkoj konferenciji za novinare s hrvatskom kolegicom Vesnom Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On se tijekom jednodnevnog posjeta Hrvatskoj susreo s premijerom Zoranom Milanovićem, a trebao bi razgovarati i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

"Mi smo partneri koji se mogu osloniti jedan na drugog u EU-u, pogotovo u pitanjima koja se tiču zapadnog Balkana", rekao je šef njemačke diplomacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao primjer istaknuo je novi pristup Unije prema BiH kojim su, rekao je, stvoreni uvjeti za socijalne reforme u toj zemlji.

Istaknuo je i partnerstvo Hrvatske i Njemačke u rješavanju humanitarne izbjegličke krize na Mediteranu. "Naše europske vrijednosti nalažu nam da radimo zajedno kako bi spasili te ljude", rekao je Steinmeier.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobrom je ocijenio suradnju dviju zemalja u vezi s ukrajinskom krizom. "Kriza je počela aneksijom Krima i ne vidi joj se kraj. Radimo na tome da situacija vojno ne eskalira", istaknuo je njemački ministar.

Po njegovim riječima, trgovinski odnosi dviju zemalja su "vrlo dobri", a gospodarskim pridonose brojne njemačke tvrtke koje su investirale u hrvatsko gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodarstvo je nešto o čemu političari rado pričaju, pogotovo kada nam ide dobro. Ali mi u Europi, u vrijeme krize, nismo samo vrijedni, nego i pouzdani partneri", rekao je Steinmeier.

I Pusić je govorila o intenzivnoj suradnju Hrvatske i Njemačke unutar EU-a, jugoistočne Europe, na području gospodarstva i energetike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sloboda kretanja radnika u EU-u, energetska sigurnost i ulazak Hrvatske u Schengen također su bile teme razgovora s njemačkim ministrom, rekla je šefica hrvatske diplomacije.

Steinmeier i premijer Milanovićem razgovarali su ranije u četvrtak o situaciji u jugoistočnoj Europi i mogućnostima daljnjeg proširenja EU-a, o krizi u Ukrajini i politici Unije prema Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojica dužnosnika ocijenila su kako su bilateralni odnosi između Hrvatske i Njemačke jako dobri, a gospodarski odnosi u stalnom razvoju, priopćeno je iz vlade.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo