proces kanonizacije / Stepinac bi mogao biti proglašen svetim do kraja 2015.

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Stepinca je papa Ivan Pavao II. proglasio blaženim 1998., Crkva je tada priznala kako se jedno ozdravljenje koje se pripisuje Stepincu može smatrati čudom. Za proglašenje svetim nužno je još jedno čudo.

30.4.2014.
20:27
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Kardinal Alojzije Stepinac mogao bi biti proglašen svecem do kraja 2015., rekao je čelnik vatikanskoga tijela koje nadgleda proces kanonizacije.

Prefekt Kongregacije za kauze svetaca kardinal Angelo Amato komentirao je za Novu TV hrvatska nagađanja o mogućem datumu kanonizacije nekadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa koji je bio na čelu Katoličke Crkve u Hrvatskoj tijekom Drugoga svjetskog rata, a poslije su ga zatvorile jugoslavenske vlasti: "Budući da vi želite čuti konkretan datum, pretpostavljam da će se do kraja 2015. najvjerojatnije dogoditi Stepinčeva kanonizacija", rekao je novinarki Nove TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stepinca je papa Ivan Pavao II. proglasio blaženim 1998., Crkva je tada priznala kako se jedno ozdravljenje koje se pripisuje Stepincu može smatrati čudom. Za proglašenje svetim nužno je još jedno čudo.

"U siječnju je medicinska komisija dala svoju potvrdu. Postulat je napravio dosje koji će teolozi proučiti 3. lipnja", rekao je Amato i objasnio kako se sad čeka potvrda drugog čuda koje se dogodilo kad se osoba u molitvi za pomoć obratila blaženome Stepincu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Liječnici moraju utvrditi može li taj čin biti znanstveno objašnjen i u kojoj mjeri, ali većina ih je rekla da se to još ne može znanstveno dokazati. Zadatak teologa jest istražiti je li zaziv blaženog Alojzija Stepinca prethodio čudesnom izlječenju i to će se utvrditi 3. lipnja. Dakle, zadatak je teologa provjeriti zaziv na način da se on poveže s čudom", objasnio je.

Zatim se Stepičev slučaj predstavlja kardinalima i biskupima. "Ako teolozi daju svoje odobrenje, ići ćemo na takozvani uobičajeni skup kardinala i biskupa gdje će se raspravljati kako o znanstvenom, tako i o teološkom dijelu. Ako sve prođe u redu, prefekt odlazi svetom ocu koji potpiše dekret. Za kanonizaciju se okuplja konzistorij kardinala kojemu nazoče kardinali koji se u tom trenu nalaze u Rimu i tada Papa objavljuje mogući datum", rekao je Amato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po Amatovim riječima, papa Franjo iz Argentine je u mladosti pratio suđenje Stepincu. "U mlađim danima sveti otac je pratio jako teška i mučna ispitivanja, čak i okrutna, kojima je Stepinac bio podvrgnut tijekom zatočeništva u Krašiću. Oni su iz Argentine pratili ta ispitivanja, molili su se za njega i bili su zapanjeni njegovom snagom te je kardinal Stepinac papi bio poticaj da ide dalje kroz život".

Uz ljubav prema domovini, kaže Amato, sa Stepincem se povezuje i "njegova snaga tijekom mučeništva. I vjernost. Vjernost prema evanđelju, Crkvi, Isusu i papi", rekao je Amato, koji objašnjava kako su proglašenja blaženicima i svecima crkveni događaji koji se odražavaju i na društvo, ali "problemi" u društvu, "pozitivne i negativne strane, ne utječu na taj proces".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike