najrizičnije u Slavoniji / Stiže toplinski val: Temperature će se penjati i preko 30 stupnjeva!

Hrvatska je na udaru toplinskog vala. Temperature su već danas ponegdje dosezale do 27 stupnjeva, a sljedeća dva dana živa u termometru ići će i preko 30 stupnjeva. Najtoplije će bit na istoku zemlje.

4.5.2015.
19:14
VOYO logo

Sunce nad splitskim Bačvicama se skrilo, ali 23 stupnja bila su dovoljna za hvatanje prve boje, a neki su se čak i okupali.

Iako oblačno, sunce je grijalo u cijeloj zemlji, a najtoplije je bilo u Slavoniji gdje je u Gradištu i u Goricama kod Nove Gradiške izmjereno 27.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stupanj manje bilo je u Osijeku i Slavonskom Brodu. UV indeks je 6 pa je opasnost od UV zračenja visoka.

"Već u ovim danima ujutro kad izlazimo iz kuće trebamo namazati one izložene dijelove tijela, ne smijemo se izlagati direktno suncu u ono najjače doba insolacije, a to je između 11 i 16 sati", rekla je Sanja Poduje, dermatovenerologinja u KBC- u Sestara Milosrdnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UV indeks u zemlji se negdje penjao i na sedam pa bi zaštitna sredstva osobito trebali koristiti najmlađi, čak i kada izlaze u šetnju. Djeca do prve godine života ne smiju direktno biti izložena UV zračenju.

Kape i zaštitna sredstva trebat će i u idućim danima, jer sunce će grijati još jače. Toplinski val koji stiže već sutra će zapadnu i središnju Hrvatsku zagrijati na 30 stupnjeva, dok će na istoku zemlje temperature biti i veće. Ispod 30 bit će jedino na moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zagreb je prije 12 godina zahvatio sličan toplinski val, no ovaj put će mnogo toplije biti na istoku zemlje. Temperature bi se konkretno u Osijeku mogle približiti apsolutnom rekordu iz 1968. kad je 12. svibnja izmjereno visokih 36", rekla je meteorologinja RTL-a TeaBlažević

Zbog visoke vlage u zraku noći će biti sparne. No, prvi vrući dani neće trajati dugo - tek do srijede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo