REVOLUCIONARNO OTKRIĆE / Stiže umjetno gorivo za pet kuna

Image

Britanski znanstvenici proizveli su "umjetno gorivo", koje će moći moći pokretati sadašnje automobile, bez dodatnih modifikacija, a koštat će oko pet kuna. Gorivo bi se na tržištu trebalo pojaviti za tri do pet godina.

30.1.2011.
16:58
VOYO logo

LONDON - Britanski znanstvenici proizveli su "umjetno gorivo", koje će moći pokretati sadašnje automobile, bez dodatnih modifikacija, a koštat će oko pet kuna.

Umjetno gorivo bit će bazirano na vodiku, a ne na ugljiku, pa neće proizvoditi štetne stakleničke plinove, a na benzinskim crpkama bi se trebalo pojaviti za tri do pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor Stephen Bennington, voditelj ovog znanstvenog projekt izjavio je za britanski Daily Mail kako je vodik idealno gorivo, koje ima tri puta veću energiju od sadašnjeg goriva, a nakon izgaranja ne proizvodi ništa osim vode.

Očekuje se da će cijena novog goriva biti oko dvije kune, te da uz sve poreze i trošarine neće prelaziti pet kuna po litri, a to znači duplo jeftinije od goriva kojeg danas koristimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je najveći problem skladištenje vodika koje je skupo i nesigurno, a znanstvenici kažu da su pronašli način skladištenja vodika u tanke kuglice koje će omogućiti njegovo ulijevanje u tekućem stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo