Zagreb više nego spreman / Što bi se dogodilo u slučaju katastrofe u NE Krško?

Što bi se dogodilo u slučaju katastrofe u nuklearnoj elektrani Krško? Zagreb je spreman ne samo pobrinuti se za svoje, nego pomoći i slovenskom stanovništvu. Kako bi to izgledalo, pokazali su jutros u vježbi evakuacije. A nekoliko sati kasnije iz Krškog je stigla vijest da je inspekcija u nuklearki pronašla oštećenja.

12.10.2013.
18:31
VOYO logo

U Hrvatskoj bi se u slučaju nuklearne katastrofe odmah organizirale kontrolne točke - za primanje slovenskog stanovništva. Prvi zadatak za službe je ustanoviti jesu li ljudi kontaminirani zračenjem. Ako jesu - odmah idu na dekontaminaciju.

"Znači skidamo kompletno svoju odjeću - sve što imamo remenje i sve bacamo je u otvor... ulazimo u drugu komoru. Kad uđemo u drugu komoru kroz sustav prskalica, stvara se magla. U trećoj komori se ponovno vrši analiziranje - oblači kombinezon i izlazi van", pojasnio je Mladen Boričević, zapovjednik interventne postrojbe Civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vježba u kojoj su sudjelovale slovenske i hrvatske službe dio je projekta za koji je
Europska unija dala 100.000 eura.

"Ono što se dogodilo u Fukušimi, nas tjera da se pripremamo mi to ne očekujemo ali sdmo spremni za sve oblike koji bi se dogodili", rekao je Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krško je 10 i pol kilometara udaljeno od Hrvatske - što znači da su dijelovi Zagrebačke županije
u krugu potencijalne ugroženosti. Evo što treba raditi u slučaju nesreće.

"Kad se upali sirena - upaliti tv, slušati radio, čuti o čemu je riječ. Poruka će biti poslana kako treba postupati", kazao je Robert Mikac, zapovjednik civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb je spreman, no Hrvatska nije - već 20 godina nemamo zakon o civilnoj zaštiti.

"Zagreb se priprema a svojim snagama možemo pomoći i drugima, ali na državnoj razini to nemamo rješeno - pa nek' ovo bude poticaj", rekla je Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dok se pored motela Plitvice vježbala evakuacija, iz Krškog je stigla vijest da su pronađena oštećenja gorivih šipki i to veća nego što se mislilo, ali nije došlo do radioaktivnog curenja.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo