još 150 pasa u gunji / Što će biti sa životinjama spašenim iz poplavljenih područja?

Više od 8.000 domaćih životinja je spašeno. Neke od njih su već udomljene. Doznajte što će biti s njima!

23.5.2014.
18:44
VOYO logo

Daleko od poplavljenog doma oko 200 svinja uživa u ručku. Dok se dio vlasnika traži, a dio je po prihvatilištima, o njima brine Kruno iz Borova.

"Skrbit ćemo o njima dok bude trebalo, dok se situacija ne riješi. Što drugo reći, ljudima treba pomoći", rekao je Kruno Bolt, vlasnik odmorišta za životinje.

Iz poplavljenih područja izvlačila ih je vojska. Koliko su brzo pred naletom bujice pobjegli njihovi vlasnici, govori i papirić ostavljen u svinjcu. S jedne strane kontakt, s druge dječja zadaća.

"Kad su došle, bile su premorene i iscrpljene. Kad smo ih pregledali, one su u dobrom stanju", dodala je veterinarka Dušica Rudež.

Evakuirano je više od 8.000 grla stoke, najviše svinja i krava. Oko 200 svinja Željko je primio na svoju nedavno propalu farmu. Imao je nešto hrane, dio je dobio iz donacija, no nada se da će mu netko pomoći s troškovima za režije.

"Motivacija je da se pomogne ljudima jer radio sam taj posao i znam kakav je posao. Mislim i sam sam bio prognanik za vrijeme rata, pa znam šta je otići s vrećicom", izjavio je vlasnik farme u Berku Željko Mitrović.

Velik dio životinja stanovnici su zbrinuli kod prijatelja i obitelji, dok su ostale smještene na još 42 farme. Popisuju se u registar, pa će se posebnim protokolom utvrditi tko su vlasnici.

"Govorimo o slozi i zajedništvu u katastrofi. Kasnije ćemo vidjeti koji su troškovi, ali hranu nabavljamo od velikog broja donatora", istaknuo je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Iz poplavljenih područja evakuirane su i stotine kućnih ljubimaca, pa i jedan piton. Na ovom punktu u Drenovcu mnoge čekaju da po njih dođe neka dobra duša.

U koordinaciji spašavanja pomažu brojne udruge, poput osječke Pobjede koja je već zbrinula 400 pasa.

"Po našim saznanjima koliko nam stižu, još 150 pasa je još uvijek u Gunji", rekla je Ivana Crnoja iz udruge Pobjeda.

Sve je manje vremena da se izvuku. Ako se i spase, jedno će vrijeme biti pod nadzorom zbog opasnosti od zaraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo