IZNENAĐUJUĆI POTEZ MOL-a / Što isplata dividende znači za Inu?

Pristane li na isplatu dividende od dvije milijarde kuna u Ini koju predlaže MOL, država bi neočekivano u proračun inkasirala gotovo 900 milijuna kuna. No što bi to značilo za naftnu kompaniju? Jedinstvenog odgovora s hrvatske strane nema. Ministar gospodarstva se protivi, kao i sindikati, dok i dalje nije poptuno jasno što o čitavoj stvari misli premijer.

30.11.2014.
18:40
VOYO logo

Ugrožavanje Ininih ulaganja, ili izdašan božićni poklon u proračun? Vlada tek treba odlučiti o MOL-ovu prijedlogu isplate dvije milijarde kuna dividende dioničarima naftne kompanije.

No on se svodi na ovo: Država bi time kao drugi najveći dioničar u Ini neočekivano inkasirala 896 milijuna kuna. MOL - 981 milijun. Ministar gospodarstva na to ne pristaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prijedlog isplate o isplati dividende u iznosu dvije milijarde kuna bi sigurno bila štetna za kompaniju i Inu. Možda se iz političkih razloga želi zaustaviti Hrvatsku u vođenju energetske politike. Neće nas zaustaviti", poručuje ministar Vrdoljak.

Nešto skromniju dividendu Ina je, otkad ju je preuzeo MOL - isplaćivala triput. Upućeni u blagajnu kompanije tvrde da bi se za to Ina ovaj put morala debelo zadužiti. Sindikati se protive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To bi za Inu značio kraj, to bi za Inu značilo da je pala na koljena, i nikako ne možemo razumjeti kako bi se onda pokrenuo taj investicijski ciklus kojeg se spominje u planovima Ine", kaže predsjednica sindikata INAŠ MajaRilović.

Četiri i pol posto dionica Ine drže i mirovinski fondovi. O pitanju isplate dividende u Ini mirovinski fondovi izjasnit će se kada za to dođe vrijeme. Uz to, njihovi predstavnici neslužbeno poručuju kako ih je prijedlog MOL-a iznenadio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dok ministar gospodarstva otvoreno ratuje s MOL-om - protiveći se dividendi, zatvaranju sisačke rafinerije i tražeći načine kako da Hrvatska povrati utjecaj u Ini - premijerov stav i podrška u tome sve su manje jasni ili vidljivi.

"Što je prodano, prodano je, to ne možemo vratiti, to košta više milijardi eura. Ja sam siguran da su i hrvatski ljudi svjesni da tog novca u Hrvatskoj nema. Ali tražit ćemo i ustrajati na tome da Hrvatska ima rafinerijski kapacitet, Hrvatska mora biti država sa rafinerijom", rekao je Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li MOL o svom prijedlogu, koji ministar Vrdoljak smatra pokušajem izvlačenja novca iz Hrvatske prethodno obavijestio i Milanovića - Mađari šute.

Mogućnost prodaje Ine MOL ionako ne skriva. Hipotetski, odluči li se na to i uspije li 4.9 milijuna svojih dionica prodati po tržišnoj cijeni od 3765 kuna - zaradit će više od 18 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo