'Dodir prsta i malo struje...' / Što je potrebno da bi državni novac stigao do poduzetnika?

Država je prošle godine kroz poticaje poduzetničkog Implusa privatnicima bespovratno podijelila 139 milijuna kuna. Neki su se ipak žalili kako je sustav za prijave prekomliciran. No iz Vlade poručuju kako su u 2014. dodatno pojednostavili proceduru te potpore nikad nisu bile dostupnije i lakše za dobivanje.

26.3.2014.
18:27
VOYO logo

Dodir prsta i malo struje... nova proizvodna linija kreće u akciju. Posao je ubrzan, zarada povećana i stvoreni su uvjeti za rast biznisa. Od 400 tisuća kuna koliko košta linija više od polovice ovaj poduzetnik dobio je kroz poduuzetnički implus.

"Sam proces nije prekompliciran ako su svi uvjeti zadovoljeni ide dosta brzo. Tražili su tri ponude od svakog dobavljača za ono što smo se prijavili i financijska izvješća nekakva", kazao je poduzetnik KrešoDujmović.

I neizbježnu potvrdu da nema poreznog duga ni duga prema radncima. Dvije trećine novca ova je tvrtka dobila tri mjeseca od podnošenja prijave a ostatak ubrzo nakon toga. Iz ministarstva poručuju da je trošak podnošenja prijave svega 40 kuna koliko treba dati za biljege.

Za dobijanje poticaja po mjeri A1 potrebno je ispuniti osam devet različitih formulara ili obrazaca. Ono što je dobro je činjenica da se svi nalaze na jednom mjestu, a to su stranice Ministarstva poduzetništva.

Konkretno treba ispuniti prijavni obrazac, obrazac tablice proračuna, privremeni izvješrtaj o provedbi projekta, završni izvještaj o provedbi projekta, skupnu izjavu, dvije izjave o vrijednostima i naravno obrazac Ugovora. Iz ministarstva poručuju da je procedura dodatno pojednostavljena.

"Umjesto prijašnjih desetak ili sedam dokumanata u ovoj godini su potrebna samo 4 dokumenta. Impuls je u mnogome pojednostavljen", izjavio je DraženPros, zamjenik ministra poduzetništva i obrta.

U prošloj godini ministarstvo je zaprimilo 4.357 prijava a na kraju je dodjeljeno 1815 potpora svaka prosječno teška 76 630 kuna. Ukupno je u prošloj godini dodjeljeno 139 milijuna kuna. Mikro efekt postoji no sve to nije bilo dovoljno da nacionalni BDP konačno prebaci u pozitivan teritorij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo