VOJNI ZLOČIN / Stotine tisuća djece su robovi s oružjem u ruci!

Image

Više od 11.000 djece vojnika oslobođeno je tijekom prošle godine, ali na stotine tisuća drugih i dalje je primorano boriti se s oružjem u rukama kao robovi militantnih skupina.

11.7.2012.
11:55
VOYO logo

NEW YORK - Više od 11.000 djece vojnika oslobođeno je prošle godine, ali stotine tisuća drugih ostaje na milost oružanih skupina poput one ThomasaLubange, ocjenjuje UN.

Osuda bivšeg šefa kongoanske milicije u utorak na Međunarodnom kaznenom sudu na 14 godina zatvora zbog novačenja djece "povijesna" je odluka, izjavila je posebna predstavnica UN-a za djecu u oružanim sukobima RadhikaCoomaraswamy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Međunarodni kazneni sud (ICC) u Den Haagu osudio je u utorak bivšeg vođu pobunjenika Demokratske Republike Kongo Thomasa Lubangu na 14 godina zatvora zbog korištenja djece vojnika u građanskom ratu 2002. i 2003. godine.

Utvrđeno je da je novačenje i korištenje djece kao vojnika zločin i "nitko više ne može reći da ne zna za to", objašnjava Coomaraswamy koja odlazi s položaja krajem srpnja nakon šestogodišnjeg mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj UN-a je osigurati da do 2015. nijedno dijete ne bude uključeno u vojsku.

Image
Foto: firstpost.com
Image
Foto: firstpost.com

Brojna djeca koja su primorana boriti se još su u rukama skupina poput afganistanskih talibana, kongoanskih ustanika iz Bosca Ntagande, islamističkih šebab ustanika u Somaliji, islamista Ansar Dine u Maliju te terorističkih organizacija ili privatnih vojski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo