'dajte nam kolače' / Studenti bojkotiraju menzu i pozivaju na prosvjed!

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Studenti su najavili bojkot hrane u menzama 9. listopada, dok idući dan pozivaju na uličnu akciju.

4.10.2013.
22:54
Dusko Marusic/PIXSELL
VOYO logo

Iako je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta predstavljajući novi Pravilnik o studentskoj prehrani tvrdilo kako je riječ o dokumentu koji je rađen u suradnji s predstavnicima studenata, uvećane cijene u studentskim menzama na početku akademske godine izazvale su bijes dijela studentske populacije. Štoviše, oni su najavili kako 10. listopada izlaze na ulicu, prenosi Novi list.

Uz povećanje cijena menija za 33 posto i istovremeni izostanak povećanja kvalitete iste, studenti smatraju kako je nepravedno ograničiti im i namirnice koje mogu kupiti preko X-ice.

Stoga, organizirali su se preko Facebooka te pozvali svoje kolege i kolegice da 9. listopada bojkotiraju menze na način da uzimaju samo kolače i ništa drugo. Simbolično, njihova akcija se zove Dajte nam kolače!

"Kao što smo već rekli glavni, razlog poskupljenja je taj što je uvedena zdravija prehrana koja je samo krinka za manipulaciju javnosti kojoj se predočava poskupljenje od 30 posto, dok u praksi to funkcionira na potpuno drugačiji način. Npr. ne jedete svinjetinu i uzmete nešto izvan tog menija kao što je govedina koja se nalazi u drugom meniju u kojem se također nalaz i brokula koju isto možda ne jedete! Ovom svojom 'zahtjevnom' kombinacijom ste sebi priskrbili ne poskupljenje od 30 posto nego stopostotno poskupljenje koje je potpuno suprotno onome što je najavio ministar jer morate platiti oba menija", napisali su na svojoj Facebook stranici.

"Sljedeća stvar koju bi htjeli istaknuti je ta da je poskupljenje od 30 posto minimalno dok u brzim menzama u kojima se nalazi nezdrava hrana to poskupljenje je i puno veće, tako da za 'nezdravu' vodu u boci plaćamo 300 posto veću cijenu. U dosta menzi nema voća uopće tako da je i najskeptičnijima ovo dokaz da se zapravo ništa nije promijenilo osim cijena", istaknuli su.

Osim akcije u srijedu, studenti su najavili i prosvjed za četvrtak, 10. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo