'ne nasjedajte na propagandu' / Studenti Medicine protive se predavanju Judith Reisman

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Studenti Medicinskog fakulteta u Zagrebu poslali su oštru poruku nadležnima da ne žele da se u njihovoj obrazovnoj instituciji održi predavanje pseudoznanstvenice Judith Reisman, koju su konzervativne i desne struje ponovno pozvale u Hrvatsku kako bi sudjelovala u njihovoj agresivnoj kampanji protiv uvođenja zdravstvenog odgoja. Također, studenti apeliraju na građane da ne nasjedaju na ovakvo širenje dogme i propagande.

28.5.2014.
8:00
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što se prošle godine dogodilo da su studenti na zagrebačkom Medicinskom fakultetu aplaudirali predavanju kontroverzne pseudoznanstvenice JudithReisman, ove godine uslijedio je obrat. Naime, studenti su ogorčeni što je njihov fakultet dozvolio da ovaj tjedan Reisman ondje održi predavanje. Naglašavaju kako shvaćaju da se radi o širenju dogme i propagande protiv uvođenja zdravstvenog odgoja u škole, kojem se ošto protive konzervativni, desni krugovi. Također poručuju vodstvu fakulteta i sveučilišta, ali i resornim ministarstvima da im radije osiguraju predavanjima koja doliče Medicinskom fakultetu te služe edukaciji i poticanju kritičkog mišljenja studenata.

Njihovo otvoreno pismo javnosti i nadležnim osobama i institucijama prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poštovani/a,

mnogi studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu neugodno su iznenađeni i zgroženi odlukom vodstva Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Studentskog zbora istog fakulteta te vodstvom Hrvatskog društva mladih liječnika HLZ-a da ugosti i samim time podrži kampanju građanske inicijative pod nazivom Ne dirajte djecu!. Jednako tako smo iznenađeni odabirom pozvanih predavača, poglavito u vidu činjenice da dr. Reisman u Hrvatsku dolazi i promovirati svoju knjigu pa je upitno koliko će njen nastup biti objektivan, a koliko (samo)promotivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na službenim stranicama Medicinskog fakulteta, u medijima i javnim portalima pozivaju se studenti medicine i ostali građani da dana 29. svibnja 2014. sudjeluju na predavanju o spolnom odgoju sa gostima predavačima dr. J. Reisman, T. Tate, T. Hampson.

Kao što možete vidjeti u službenom letku građanske inicijative Ne dirajte djecu! i na web stranicama iste inicijative, riječ je o konzervativnoj i znanstveno neutemeljenoj inicijativi koja optužuje vladajuće strukture Republike Hrvatske da svojim 'spolnim odgojem' nameće pedofiliju. Inicijativa iznosi netočne podatke i manipulira interpretacijama istih kako bi obmanula i uplašila javnost!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poziva na bojkot i borbu protiv edukativne i javnozdravstvene intervencije koja ima za cilj poboljšanje i očuvanje reproduktivnog zdravlja djece i mladih te ovu plemenitu ideju poistovjećuje sa pedofilijom.

Inicijativa toliko daleko seže u manipulaciji i obmani da u svojim promotivnim materijalima navodi kako "Vlasti RH svojim spolnim odgojem preuzetim od Njemačke žele postići da se djeca intimno diraju u vrtićima, da se zajedno kupaju i sapunaju sa svojim odgajateljima, da roditelji seksualno stimuliraju svoju djecu i sl...".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

'Protivimo se jednostranim, dogmatskim i manipulativnim izlaganjima u prostorima Sveučilišta'

Kao budući liječnici, znanstvenici i kao građani demokratskog društva svjesni smo idućega:
1. Sloboda govora i mišljenja jedno je od osnovnih ljudskih prava i jedna od najvrjednijih civilizacijskih tekovina demokratskog poretka.
2. Znanost je otvorena svima i svaka teorija otvorena je kritici. Dogmatsko razmišljanje nedopustivo je, a zdrava skepsa osnova znanstvenog rada i promišljanja.
3. Medicina kao holistička disciplina osobu mora shvatiti kao biološko, ali i psihološko i socijalno biće imajući na umu dinamiku istih pri promišljanju (javno)zdravstvenih aktivnosti te u istom trenutku mora ostati neutralna i tolerantna prema različitostima jedinki i grupa unutar populacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon rečenoga jasno je da se protivimo jednostranim, dogmatskim i manipulativnim izlaganjima u prostorima Sveučilišta - institucije koja bi prije svih trebala zastupati znanstvenu skepsu, objektivan pristup znanstvenom radu te edukativni rad baziran na aktualnim dosezima međunarodne znanstvene zajednice.

Ponavljamo, nismo protiv slobode govora niti protiv izlaganja bilo koje znanstvene teorije bazirane na dokazima, no u ovim okvirima smatramo da će navedeno predavanje biti propagandno, a ne znanstveno. U istom trenutku žalimo što se ovakva inicijativa prezentira kao skeptično propitkivanje, a u istom trenutku dogmatski se zatvara i ne dopušta bilo kakvu kritiku prema samoj sebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S tim u vezi pozivamo kako organizatore, tako i samo Sveučilište i cijelu akademsku zajednicu na pažljiviji odnos prema ovakvim temama te na pristup koji neće ugroziti objektivan pristup prema znanstvenom radu.

Bitno je naglasiti da je ideal ravnopravnog diskursa/rasprave u ovom slučaju narušen u potpunosti te kako nam je izrazito žao da organizatori spomenutog predavanja cijeli događaj nisu organizirali u vidu okruglog stola te dopustili širu raspravu i otvoren dijalog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

'Ne nasjedajte na ovu vrstu propagande'

Kao budući liječnici, čvrsto smatramo kako je ljudsko zdravlje kao temelj liječničke profesije neodvojivo od higijene i odgovornog ponašanja te je naša dužnost i obaveza da u tom smislu educiramo kako svoje pacijente, tako i čitav narod. A jedini način da to napravimo moralno i kvalitetno jest da se odmaknemo od dogmi i svoj rad temeljimo na modernim znanstvenim metodama i principima medicinske, a ne religijske/teološke etike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu se oštro protive održavanju ovog predavanja kao i cijeloj građanskoj inicijativi Ne dirajte djecu! i iz sljedećih razloga:

  • Smatramo da Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu svojom poviješću i međunarodnim zaslugama nikako nije mjesto gdje će se održati ovakav tip predavanja koji je konzervativan, zastupa samo jednu stranu i temelji se na optužbama i neistinitim činjenicama o postojećem formatu zdravstvenog odgoja u Republici Hrvatskoj. Smatramo da podržavanje ovakvih i sličnih znanstveno neutemeljenih inicijativa može nanijeti tešku štetu na ugled i reputaciju našeg Fakulteta, a osim toga vrijeđa nemali broj znanstveno-nastavnog osoblja istog Fakulteta koji sudjeluje i doprinosi odvijanju zdravstvenog (i spolnog) odgoja.
  • Osobito nas kao studente vrijeđa činjenica da je vodstvo našeg Fakulteta podržalo i odobrilo ovo predavanje. Ovim putem podsjećamo to isto vodstvo da studenti 6. godine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u sklopu svog kolegija Zdravlje u zajednici diljem Požeško-slavonske županije drže predavanja iz područja zdravstvenog odgoja učenicima osnovnih i srednjih škola (riječ je o predavanju o pubertetu i spolno prenosivim bolestima). Odobravanjem održavanja predavanja ovakve inicijative koja optužuje da se spolni odgoj RH temelji na pedofiliji dovodi do jasnog zaključka kako vodstvo Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu smatra svoje vlastite studente pedofilima pošto sami sudjeluju u provođenju istog spolnog odgoja u sklopu svog obrazovanja.
  • Od ulaska u Europsku uniju svjedoci smo velikog egzodusa mladih hrvatskih liječnika diljem Europe i šire, a sami smo kao studenti upoznati sa činjenicom da mnoge naše kolegice i kolege poslije završetka obrazovanja žele napustiti Lijepu našu. Svakodnevno se bojimo i živimo u strahu od različitih dezinformacija kako nam po završetku fakulteta staž neće biti plaćen ili će biti plaćen po modelu suficitiranog pripravništva iako je medicina već godinama 'debelo' deficitarno zanimanje. Suočeni sa činjenicom kako u RH nedostaje preko 4.000 liječnika, a svaki mjesec nemali broj napušta istu, smatramo da niti vodstvo Medicinskog fakulteta niti resorno Ministarstvo ne poduzima gotovo ništa da svojim studentima, budućim liječnicima i kolegama osiguraju ostanak u državi. Stoga je naš prijedlog da, umjesto ljudima upitnog znanstvenog kredibiliteta i upitnoj pozitivnosti njihovih namjera, mjesto na Fakultetu osigurate tribinama i predavanjima o tome kakva nas čeka budućnost, da napokon riješite pitanje kada će i kako biti organiziran staž, natječaji za specijalizacije i sl. Vjerujte to je ono što Vaši studenti žele i što će im zaista biti korisno u životu.

Pozivamo resorno Ministarstvo da službeno reagira vezano uz ovaj slučaj te apeliramo na akademsku zajednicu i građane Republike Hrvatske da nikako ne podrže ovakve inicijative i ne nasjedaju na ovu vrstu propagande.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadamo se da će naše otvoreno pismo i prosvjedna nota barem nekom okupirati pažnju i da ćemo u doglednoj budućnosti, umjesto ovakvih neprimjerenih predavanja, u prostorijama Sveučilišta imati priliku prisustvovati predavanjima koja doliče ovakvoj instituciji te služe na korist edukaciji studenata i razvoju javnog zdravstva u Republici Hrvatskoj.

Studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

U Zagrebu, 27. svibnja 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

___________________________________________________________________________

Na znanje:
1. Dr. sc. Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta
2. Prof. dr. sc. Rajko Ostojić, ministar zdravlja
3. Rektorski kolegij Sveučilišta u Zagrebu
4. Akademik Davor Miličić, prof.dr.sc., dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu
5. Dekanski kolegij Medicinskog fakulteta u Zagrebu
6. Pročelnici Katedri Medicinskog fakulteta u Zagrebu
7. Studentski zbor Medicinskog fakulteta u Zagrebu
8. Prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora
9. Hrvatsko društvo mladih liječnika HLZ-a
10. Mediji U Zagrebu, 27. svibnja 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo