niz nezgoda na moru / Sudar jahte i jedrilice kod otoka Žirja, dvoje ozlijeđenih

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru primila je jučer u 13.55 sati dojavu s 12-metarske motorne jahte "Kardo", u vlasništvu hrvatske čarter tvrtke, kako su se u blizini otoka Žirja sudarili s 13-metarskom jedrilicom "Marijana", također u vlasništvu hrvatskog čartera.

6.8.2013.
11:02
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Dva čarter plovila, motorna jahta i jedrilica, sudarili su se u blizini otoka Žirja jučer rano poslijepodne pri čemu su dva člana posade jedrilice lakše ozlijeđena, priopćeno je danas iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru primila je jučer u 13,55 sati dojavu s 12-metarske motorne jahte "Kardo", u vlasništvu hrvatske čarter tvrtke, kako su se u blizini otoka Žirja sudarili s 13-metarskom jedrilicom "Marijana", također u vlasništvu hrvatskog čartera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na jedrilici je bilo pet članova posade, švicarskih državljana, od kojih su dvoje zadobili lakše tjelesne ozljede. I na motornoj jahti je bilo pet članova posade, hrvatskih državljana, među kojima nema ozlijeđenih, a to je plovilo znatno oštećeno i u trup je prodrlo more. No nastavili su plovidbu do Biograda na moru gdje je plovilo izvučeno na kopno.

Posada jedrilice sa švicarskom posadom nakon obavljenog očevida na moru nastavila je plovidbu uz pratnju plovila Lučke kapetanije Šibenik i Pomorske policije do Šibenika, gdje su po dolasku dvoje ozlijeđenih članova posade zatražili liječnički pregled i pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na mjestu sudara nije primjećeno onečišćenje mora. Istražne radnje o uzrocima te pomorske nesreće su u tijeku, kao i postupak utvrđivanja oštećenja oba plovila.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru zaprimila je jučer još niz prijava nezgoda na moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obale iz Senja dojavljeno je kako vjetar nosi zračni jastuk za plivanje s jednom osobom prema otočiću Zečevu, no intervencija nije bila potrebna jer je ubrzo javljeno s privatnoga glisera kako su u prolazu pokupili zračni jastuk za plivanje s dvije osobe na njemu, srećom bez ozljeda.

Rano poslijepodne je u pomoć plovilu, koje je zbog kvara motora ostalo s južne strane otoka Visa s dva člana posade, upućeno plovilo „EmergenSea“ koje ih je u teglju dovezlo u luku Komiža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Rovinj je odtegljena jedrilica „Rosbad“, dužine 12,80 metara, s tri člana posade, talijanskih državljana, koja je na poziciji oko 6 nautičkih milja zapadno od Rovinja prijavila pregrijavanje motora. Onečišćenja niti ozlijeđenih nije bilo.

Prijepodne je dojavljeno je da je u lučici San Marino na Rabu barka "sjela" na dno na dubini od oko 2 metra prilikom čega je došlo do istjecanja manje količine goriva u more, pa je Lučka uprava Rijeka organizirala dostavu disperzanata i postavljanje brana u lučicu. Lokalni „pauk“ brodicu je izvukao na obalu. U 17,10 sati cijela onečišćena površina uspješno je sanirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslijepodne je stigla i dojava o požaru 10-metarskoga glisera na poziciji Supetarske Drage, koje je bilo na vezu. Požar je odmah ugašen priručnim vatrogasnim aparatima, a na mjesto nezgode upućena je ekipa DVD Rab koja je utvrdila da je izgorio motor i unutarnje strujne instalacije, o čemu je upućen izvještaj Lučkoj ispostavi Rab.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo