SNIŽEN KREDITNI REJTING / Susjedi u problemima: I Slovenci završili u 'smeću'

Image

Izgledi za slovenski rejting ostaju 'negativni', što znači da Moody's ne isključuje da će ga srednjoročno ponovno sniziti.

30.4.2013.
21:40
VOYO logo

LJUBLJANA - Američka bonitetna agencija Moody's snizila je u utorak kreditni rejting Slovenije za dvije razine, na Ba1 s Baa2, svrstavši je time među rizične ("špekulativne") dužnike odnosno "smeće", zbog stanja u njezinim bankama i pogoršanja javnih financija.

Izgledi za slovenski rejting ostaju "negativni", što znači da Moody's ne isključuje da će ga srednjoročno ponovno sniziti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija ocjenjuje da neizvjesnosti u pogledu financiranja zemlje "jačaju izglede da će Sloveniji biti potrebna vanjska pomoć".

Moody's je stroži prema Sloveniji od svojih velikih suparnika. Agencije Fitch Ratings i Standard & Poor's dale su joj ocjenu više, "A-", što je još uvijek u "investicijskoj" kategoriji rezerviranoj za pouzdane dužnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka američke agencije prisilila je slovenske vlasti da na brzinu odustanu od emisije državnih obveznica kojom su trebale prikupiti 2,2 milijarda eura s rokom dospijeća od pet i deset godina. Ministarstvo financija blokiralo je tu operaciju i prije službene objave ocjene, uz objašnjenje da se očekuje "moguća odluka u pogledu rejtinga" zemlje.

Po pisanju ekonomskog dnevnika Finance, emisija je ipak naišla na dobar prijem kod ulagača, koji su izrazili dvostruko veći interes od ponude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moody's objašnjava da je glavni razlog za snižavanje slovenskog kreditnog rejtinga situacija u bankarskom sektoru. Smatra da postoji "vrlo velika vjerojatnost" da će bankama trebati nova državna injekcija kapitala jer se kvaliteta kredita koje su odobrile kontinuirano pogoršava od 2012.

Moody's procjenjuje dvojbene dugove slovenskih banaka na oko 20 posto ukupnih neotplaćenih kredita na kraju prošle godine. Smatra da slovenskom bankarskom sustavu treba injekcija kapitala od osam do 11 posto slovenskog BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija je zabrinuta i zbog lošeg stanja slovenskih javnih financija, ističući da je slovenski dug porastao s 22 posto BDP-a 2008. na 54,1 posto 2012. te da bi ove godine trebao prijeći prag od 60 posto. Nakon spašavanja banaka dug bi mogao porasti na 70 do 75 posto BDP-a.

Osim dokapitalizacije banaka, Slovenija je dovoljno likvidna da izdrži do kraja godine, smatra agencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo