ČEMU ŽURBA? / Svađa u Saboru zbog Zakona o obrani!

Image
Foto: Željko Hladika/24sata/Pixsell
Image
Foto: Željko Hladika/24sata/Pixsell

Na sjednici saborskog Odbora za obranu sukob mišljenja oko konačnog prijedloga Zakona o obrani imali su resorni ministar Ante Kotromanović i HDZ-ovac Tomislav Ivić.

11.6.2013.
10:39
Željko Hladika/24sata/Pixsell
VOYO logo

U Hrvatskom saboru traje sjednica saborskog Odbora za obranu na čijem je predloženom dnevnom redu, između ostalog, konačni prijedlog Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama RH.

Riječ je o zakonima zbog kojih je došlo do iskrenja u odnosima između Vlade i predsjednika Ive Josipovića koji je zatražio da se amandmanima izmjeni nekoliko odredaba zakona, tvrdeći da Vlada nije poštovala proceduru jer nije pribavila njegovo prethodno mišljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipoviću je navodno u konačnom prijedlogu Zakona o obrani zasmetala odredba prema kojoj predsjednik RH, kao vrhovni zapovjednik OS RH, više ne bi davao prethodno mišljenje na akte iz područja obrane koje donosi Sabor, nego samo na akte koje donosi Vlada.

Savjetnik predsjednika Josipovića za obranu Zlatko Gareljić odmah je 'spustio loptu na zemlju' rekavši da se ovdje "ne radi o prijeporu niti o nerazumijevanju, nego o raspravi o izuzetno važnim aktima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član Odbora za obranu Petar Stipetić je naglasio kako podržava prijedlog prema kojem bez prethodnog mišljenja vrhovnog zapovjednika ne može ići u proceduru niti jedan akt koji se odnosi na oružane snage. Dodao je kako bi u kadrovskom savjetu ministra obrane volio vidjeti i nekoga iz Ureda Predsjednika RH.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Što u savjetu ministra imaju raditi neki ljudi, slušati što ministar govori?! To je moj savjet!", odmah je replicirao ministar obrane Ante Kotromanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako su u ministarstvu ponosni na ovaj zakon jer su bolje posložili pozicije Predsjednika RH, predsjednika Sabora, premijera, te su dali veće ovlasti načelniku Glavnog stožera.

"Nije bilo dnevne politike i sitnih politikantskih interesa kojih ovdje osjetim da ima", istaknuo je Kotromanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A onda je ušao u žešću raspravu s predsjednikom saborskog Odbora za obranu Tomislavom Ivićem nakon što je HDZ-ov zastupnik istaknuo da je Vlada morala dobiti prethodno mišljenje o spomenutom Zakon od predsjednika Josipovića jer je "četiri i pol mjeseca prošlo od prvog čitanja".

"Svi znamo kako je to s prethodnim mišljenjem išlo prije - predsjednik RH je tražio da mu iz MORH-a pošalju 'njegovo prethodno mišljenje', a onda bi rekao evo vam to prethodno mišljenje. To je praksa iz 2009. godine. Mi odgovaramo za 4 milijarde kuna i imamo pravo donositi odluke", naljutio se ministar obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali on je vrhovni zapovjednik", replicirao mu je Ivić.

"Nema veze što je on vrhovni zapovjednik! Osim toga, predsjednik treba poslati prethodno mišljenje Saboru, a ne Vladi", odgovorio je Kotromanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije tako u zakonu!", uzviknuo je Ivić.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo