pokazalo istraživanje / Svaki deseti srednjoškolac smatra da pretući osobu nije kažnjivo!

Image
Foto: RTL

Mada su srednjoškolci dobro informirani o radu policije i o svojim pravima, ipak ih velik broj dvoji obratiti se policajcu

4.3.2015.
15:47
RTL
VOYO logo

Čak 70 posto zagrebačkih srednjoškolaca ima vrlo pozitivan stav o policiji smatrajući je važnim dijelom društva, zaštitničkom i dobronamjernom, ali bi joj se tek trećina učenika obratila kada bi se sami našli u problemima s drogom ili bi čuli da je netko prodaje, rezultati su istraživanja koje je u srijedu predstavila zagrebačka policija.

Istraživanje o stavovima mladih 2014. o ulozi policije i preventivnim policijskim programima provodilo se u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo na reprezentativnom uzorku od 1705 mladića i djevojaka u deset zagrebačkih srednjih škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mada su srednjoškolci dobro informirani o radu policije i o svojim pravima, ipak ih velik broj dvoji obratiti se policajcu.

Više od 60 posto ih smatra da ih policija može zaštititi, a 16 posto ih misli da nije to u stanju učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velik broj drži da je dobrosuzbijatiprometteškihdroga, ali 27 posto učenika ne odobrava isto s marihuanom.

IrmaBrković s Katedre za razvojnu psihologiju predstavila je dio istraživanja u kojem su učenici na parovima suprotnih pridjeva policiju visoko ocijenili. Policajci su zaradili atribute "dobar", "ozbiljan", "odgovoran", "pravedan", no zabrinjavajući je opis policajca kao "nepotrebnog" u pitanju potreban-nepotreban, rekla je Brković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kontakt policajca poznaje oko 40 posto mladih, ali mu 93 posto nikada nije prijavilo problem. Tek bi ih 30 posto kontakt policajcu prijavilo problem s drogom, ali bi fizičko nasilje prijavilo čak 63 posto učenika", istaknula je Brković.

U trenutcima opasnosti policajcu se ne bi obratilo čak 20 posto mladih, a 13 posto ih to nikada ne bi učinilo, svaki deseti učenik smatra da pretući osobu nije kažnjivo, a ni opasno, upozorila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje je pokazalo da su preventivni programi koje provodi zagrebačka policija među učenicima dobro prihvaćeni - podržavaju ih i smatraju dobrim što je policija držala predavanja zbog stručnih, korisnih i edukativnih informacija.

Image
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Image
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Za funkcioniranje društva uloga policije je potrebna i nezamjenjiva, no kod mladih ljudi nedostaje informiranost i percepcija koju ulogu i funkciju ima policija. Mlade treba informirati da se u bilo kojoj situaciji mogu obratiti kontakt policajcu jer im je on uvijek na raspolaganju, kazao je psiholog JosipRazum s Filozofskog fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policiju je mladima važno predstaviti kao pomagače, prijatelje i promocijama informirati mlade te im pomoći da formiraju stav, dodao je.

SlavkoAntolić, pomoćnik pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo, istaknuo je dio istraživanja po kojem bi "ne upotrebi droge" tijekom večernjeg izlaska reklo 88 posto učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako bi ušli u kontakt s opojnim drogama mladi bi se povjerili prvenstveno prijateljima, bratu ili sestri, a više učenika bi se obratilo policiji nego zaposlenicima škole", kazao je.

Upozorio je kako se edukacijom u vezi s opojnim drogama, uključujući i marihuanu, za koju mladi imaju liberalno stajalište, mogu izbjeći veći problemi. Edukacija mora početi već od rane faze djetinjstva, pa do formiranja kritičkog mišljenja u adolescentnom dobu. Društvo se mijenja, izazovi su sve veći i zbog toga se moramo dodatno angažirati, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da će kontakt policajac poduzeti nešto ako mu se obrate smatra 60 posto učenika, no 30 posto se izjasnilo da im je neugodno razgovarati s policijom. Isti postotak se ne bi obratio policiji jer su zabrinuti što će drugi misliti o tom.

Velimir Tišma, voditelj Službe prevencije u PU zagrebačkoj, naglašava kako će se uložiti dodatni napori da učenici policiju dožive kao resurs koji im stoji na raspolaganju za rješavanje njima relevantnih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu djeluje oko 170 kontakt policajaca koji imaju cilj senzibilizirati mlade da policiju shvate kao pomagače, dodao je.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo