AKCIJA ZAJEDNO ZA PLODNOST / Svaki šesti par u Hrvatskoj ima problema sa začećem!

Dok se podizala svijest o raku dojke, istodobno su parovi koje se bore protiv neplodnosti marširali centrom Zagreba kako bi upozorili i na taj zdravstveni problem jer svaki šesti par ima problema sa začećem.

22.3.2014.
19:07
VOYO logo

Laganim koracima MajaZelenbrz je sa sinčićem krenula od Manduševca u šetnju protiv neplodnosti. Došla je podržati i ohrabriti sve parove koji pokušavaju postati roditelji potpomognutom oplodnjom, jer njoj se sreća osmjehnula.

"Čim smo saznali da moramo na umjetnu oplodnju nakon 3 mjeseca smo krenuli na postupak. I isprve smo dobili, tako da kao da smo dobili na lotu", rekla je Maja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Punih deset godina braka, SuzanaSrnićVuković i njezin suprug čekali su dijete. Uspjelo im je tek medicinski potpomognutom oplodnjom. Na svijet je došla malena Lara.

"I onda nakon godinu dana smo odlučili da hoćemo još djece. Tu su godine, žuri nam se. Hoćemo da Lara dobije brata ili seku. I na svijet smo dobili 3 braceka odjednom!", rekla je Suzana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki šesti par u Hrvatskoj ima problema sa začećem. Osim fizičke prepreke do željenog djeteta, moraju se nositi i s brojnim predrasudama okoline.

"Nisam slušala nikoga, nisam razmišljala o ničemu. Samo mi je bio cilj da dobijem bebu. I to nam se ostvarilo", kaže Maja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A osim predrasuda, par se mora nositi i s velikim financijskim troškovima, jer postupci nisu jeftini, a najčešće su potrebna 4 da bi uspjeli.

"Tržišna cijena je oko 12-13 tisuća kuna plus lijekovi. Dakle oko 8 tisuća kuna. A HZZO trenutno daje 9 tisuća kuna", izjavila je KlaudiaKordić iz udruge Roda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što netko dobije vrlo jednostavno, vrlo prirodno. Vi morate proći jednu borbu koja traje. Rijetko koji par uspije iz prve zapravo", dodala je JelenaKoprić.

Jer kako god da je dijete došlo na svijet - jedno je sigurno. Svaka majka dijeli isti osjećaj kad ga dobije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To vam uopće ne mogu opisati koja je to bila sreća. To stvarno se riječima ne može iskazati. Tko to nije probao, vjerojatno ne zna kako je to", rekla je RenataPetrovečki.

A u Hrvatskoj je još mnogo onih koji nisu probali jer su na njihovom putu brojne prepreke. A upravo na njih ove majke upozoravaju svojom šetnjom središtem metropole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo