još jedan razlog za brigu / Svako peto 14-godišnje dijete u Hrvatskoj bilo je teško pijano!

Ako je suditi prema anketama među zadarskim učenicima osnovnih i srednjih škola, njihovi roditelji imaju razloga za brigu. Oko dvije trećine osmaša pije alkohol, a polovina učenika drugih razreda srednjih škola se kocka ili kladi.

16.10.2013.
18:53
VOYO logo

Ovi osmaši još uvijek sjede u klupama osnovne škole, ali nije im rano govoriti o zamkama alkohola. Upravo u njihovoj dobi kreću prva pijanstva, pa su im predavanja o prevenciji različitih ovisnosti itekako dobrodošla.

"U zadnje vrijeme sve više i više su učenicima na dohvat ne samo alkohol nego i razne druge ovisnosti: kocka, internet", kazao je MarkoMarin, ravnatelj OŠ Šimuna Kožičića Benje.

Osmaši i ove škole su kroz preventivni projekt "Zdrav za pet" anketirani o svojim iskustvima s alkoholom. Rezultati su po svim školama zabrinjavajući.

Image
Image



70 posto zadarskih osmaša pilo je alkohol, a svaki četvrti je znao popiti pet ili više pića odjednom. 14 posto njih su bili u stanju teškog pijanstva u kojem su povraćali i nisu mogli govoriti. Nacionalni prosjek još je i gori - svako je peto 14-godišnje dijete u Hrvatskoj bilo teško pijano.

Dječaci u Zadru preferiraju pivo, a djevojčice žestoka pića pomiješana sa sokovima. No, osim alkohola, zabrinjavaju i kockarska iskustava učenika drugih razreda srednjih škola od kojih se gotovo polovica kladila ili kockala.

"Iskazivali su da bi se kladili ili kockali i češće, ali ih u tome najviše sprječava nedostatak novca, a u manjoj mjeri zabrana jer su maloljetni, a najmanje ih sprječava strah od roditelja ili zakonske kazne", izjavila je SandraPoljak-Jurinčić, koordinatorica projekta 'Zdrav za 5' u PU zadarskoj.

Ohrabruje makar što je eksperimentiranje s lakim drogama u padu. 97 posto zadarskih dvanaestogodišnjaka kaže da bi odbilo ponuđeni joint.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo