alarmantni podaci / Svako peto dijete u BiH je iznimno pretilo!

Image
Foto: RTL

U udruženjima za liječenje i prevenciju pretilosti navode da je sve veći broj roditelja koji traže pomoć za svoju djecu koja su često izložena i psihičkom zlostavljanju zbog toga te su odbačena u društvu.

4.1.2013.
13:16
RTL
VOYO logo

Svako peto dijete u BiH je iznimno pretilo, a takav trend je posljednjih godina stalno u porastu, upozorava se u posebnom godišnjem izvješću o zdravstvenoj zaštiti djece povjerenika za ljudska prava u BiH čije je glavne naglaske u petak objavio list Dnevni Avaz.

Postotak ekstremno gojazne djece u BiH se popeo na čak 20,22. "Trend povećanja postotka djece s prekomjernom težinom raste iz godine u godinu, što je zabrinjavajući podatak", ističe se u izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U udruženjima za liječenje i prevenciju pretilosti navode da je sve veći broj roditelja koji traže pomoć za svoju djecu koja su često izložena i psihičkom zlostavljanju zbog toga te su odbačena u društvu. Sugovornici Avaza navode i primjer jedne djevojčice iz Tuzle, koja je pomišljala na samoubojstvo jer je zbog pretilosti bila potpuno izolirana u društvu.

Nutricionistkinja Irzada Teljić istaknula je kako je u istraživanju, koje je prošla godine provela u školama na području Sarajeva, došla do zaključka da je najviše gojazne djece u skupini učenika s dovoljnim uspjehom prolaznosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njezinom objašnjenju pretila djeca nisu manje pametna, dodajući da se zbog viška kilograma ustručavaju izići pred ploču. "Radije će reći da ne znaju odgovor na pitanje nego da ih vršnjaci gledaju", istaknula je Teljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo