EPIDEMIJA U HRVATSKOJ / Sve više maturanata s virusom H1N1

Sve je više hrvatskih srednjoškolaca koji se s ekskurzija po Španjolskoj vraćaju bolesni, zaraženi virusom H1N1. Zbog toga je održan hitni sastanak Kriznog stožera koji prati zarazu.

31.8.2009.
17:05
VOYO logo

ZAGREB - Umjesto sa suvenirima, hrvatski se srednjoškolci s maturalnih putovanja iz Španjolske sve češće vraćaju sa svinjskom gripom. Prvi je slučaj bio zabilježen još u srpnju, kada se s ekskurzije vratilo više desetaka zaraženih šibenskih tinejdžera.

Ovih se dana situacija intenzivirala, pa je masovna zaraza učenika zabilježena i u Splitu, Rijeci i Topuskom, a čini se i u Vinkovcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da, dakle, više nije riječ o tek izoliranim slučajevima, u ponedjeljak je održan hitni sastanak Kriznog stožera za praćenje pojavnosti gripe uzrokovane virusom A (H1N1) na kojem su donesene izmijenjene smjernice za postupanje u slučaju zaraze.

Šef Stožera Dražen Jurković kaže da se od ponedjeljka svi sa simptomima "svinjske" gripe mogu obratiti svom obiteljskom liječniku te se po mogućnosti liječiti kod kuće bez uzimanja antivirusnih lijekova, dok će pomoć u bolnicama te antivirusnu terapiju primati samo oni s težim simptomima bolesti. U Stožeru su zaključili i da više nema potrebe da se, kao dosad, antivirusni lijekovi daju i osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Jurkovićevim riječima, protiv gripe A će se cijepiti (kada cjepivo bude proizvedeno) kronični bolesnici i osobe osjetljivijeg zdravlja te ljudi stariji od 65 godina.

Veći val oboljenja može se očekivati ujesen, ali Jurković uvjerava da je Hrvatska za to spremna. "Imamo zalihu od 700 tisuća doza antivirusnih lijekova, naručeno je milijun i pol doza cjepiva, a rezervirano je još milijun doza. Bit će nabavljeno i 700 tisuća doza cjepiva za cijepljenje protiv uobičajene sezonske gripe", rekao je Jurković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više doznajte u videoprilogu RTL-ove Amele Čilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo