ANKETE PREDVIĐAJU NEUSPJEH / Švicarci na referendumu o useljavanju, oporezivanju i zlatu

Image
Foto: RTL

U svim trima slučajevima ankete predviđaju neuspjeh inicijativa, ali politička klasa ne isključuje 'iznenađenje' u vezi s useljavanjem, zahvaljujući anonimnosti glasovanja.

30.11.2014.
10:21
RTL
VOYO logo

Švicarski birači u nedjelju daju svoje mišljenje na referendumu o trima narodnim inicijativama, o dodatnom pooštravanju useljeničke politike, o ukidanju jedinstvene porezne stope za bogate strance i o zlatu središnje banke.

U svim trima slučajevima ankete predviđaju neuspjeh inicijativa, ali politička klasa ne isključuje "iznenađenje" u vezi s useljavanjem, zahvaljujući anonimnosti glasovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usto, birači nisu skloni pristajati uz inicijativu koja se pokreće izvan stranaka uime zaštite prirodnih bogatstava i koju poltička klasa, gospodarski krugovi i sindikati redovito nazivaju "ksenofobnom i rasističkom".

Ekologija i stanovništvo (Ecopop), organizacija koja se predstavlja kao "nepristrana" i želi da se broj useljenika ograniči na 0,2 posto švicarskog stanovništva (oko 16.000 ljudi) na godišnjoj razini, pozvala je birače da kažu "dosta prenapučenosti". Usto traži da Švicarska 10 posto svojih fondova za pomoć razvoju izdvoji za mjere kontrole rađanja u zemljama na jugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ovaj je prijedlog naišao na brojne kritike sa svih strana političkog spektra. Svi ističu da gospodarstvo, kojega neki sektori poput zdravstva imaju trećinu zaposlenika koji dolaze izvan zemlje, više ne bi normalno funkcioniralo i ne bi se moglo razvijati.

"Podupiremo švicarski narod u njegovu izjašnjavanju protiv masovnog useljavanja iz europskih zemalja", rekla je u subotu za švicarski list Le Temps Marine Le Pen, predsjednica Nacionalne fronte, francuske radikalne desnice, u prigodi stranačkog sabora u Lyonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švicarski građani će se izjasniti i o "spašavanju švicarskog zlata" obvezujući Švicarsku nacionalnu banku (BNS) da barem 20 posto svoje imovine pohrani u obliku zlata, umjesto sadašnjih 7 posto.

Izjašnjavanje o jedinstvenoj poreznoj stopi kojemu se ljevica protivi uime "jednakosti", tiče se 5729 stranih milijunaša koji radije plaćaju porezni paušal od milijardu švicarskih franaka (830 milijuna eura), nego poreze u svojoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba se riješiti jedinstvene stope jer to je razumno i ojačalo bi zaštitu naše prirode i domovine", čuje se iz tabora zelenih, inicijatora referenduma.

Glasovanje, nerijetko dopisno, završit će se u podne po mjesnom i po srednjoeuropskome vremenu a rezultati će biti poznati tijekom poslijepodneva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo