revolucionarna inicijativa / Švicarci ograničavaju plaće menadžerima i bogatašima?

Image
Foto: Bild

Budući da postoji minimalna plaća, Mladi socijalisti Švicarske su pokrenuli inicijativu kojoj je cilj ograničiti maksimalnu plaću. Ove nedjelje građani i građanke Švicarske odlučuju o ograničavanju mjesečnih plaća.

20.11.2013.
10:51
Bild
VOYO logo

U nedjelju građani i građanke Švicarske će odlučivati na referendumu o ograničavanju mjesečnih plaća u švicarskim kompanijama i to tako da najveća godišnja plaća ne može biti 12 puta veća od najniže plaće unutar iste kompanije.

Inicijativa 1:12 pokrenuta je od strane Mladih socijalista Švicarske koji smatraju kako nije pravedno da netko u jednom mjesecu zaradi koliko drugi kroz 12 mjeseci. Stoga, kada postoji već minimalna plaća, zašto ne bi postojala i maksimalna plaća?

Prema anketama, veliki dio švicarske javnosti naklonjen je ideji ograničenja visoke plaće.

Naime, radijska postaja Swiss radioprovela je istraživanje javnog mnijenja te su došli do zaključka kako čak 44 posto građana planira glasati u korist inicijative, 44 posto je protiv, dok je 12 posto građana bilo neodlučno.

Image
Image



Naravno poduzetnici i liberali su protiv ovog ograničenja i čak prijete kako će preseliti svoja poslovanja u druge zemlje ukoliko se izglasa ova odredba.

Štoviše, brojni poslodavci su otišli i korak dalje te prijete svojim radnicima i radnicama da glasuju protiv Inicijative 1:12.

Kako prenosi World Radio, kompanije poput Novartis, Nestle, Bobst i SBB, koje zapošljavaju na tisuće ljudi, traže od svojih radnika da se pismeno izjasne kako će glasovati na referendumu.

Jedan od pokretača inicijative David Roth ne slaže se s kritičarima kako će ovaj referendum 'otjerati velike kompanije iz Švicarske'.

"Velike tvrtke nisu ovdje zato što ovdje mogu davati visoke plaće menadžerima, nego zato što u Švicarskoj imaju izuzetno povoljne uvjete za poslovanje. Ovdje su izuzetno obrazovani ljudi, imamo jako dobru razinu infrastrukture, zdravstveni sustav koji funkcionira, socijalna sigurnost i opća sigurnost. Zbog te sigurnosti vi možete hodati ulicama,a da nije važno koliko ste bogati i to je razlog zbog kojega su kompanije u Švicarskoj", istaknuo je 28-godišnji David zaBusiness Insider, prenosi advance.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image


Iako protivnici raspolažu mnogo većim financijskim sredstvima od Mladih socijalista, oni su uvjereni kako imaju jako veliku šansu pobijediti na referendumu.

Brojni pojedninci i pojedinke diljem Europe se nadaju kako bi eventualno ograničenje maksimalne plaće moglo pokrenuti revolucionarni val na kontinetnu. Kako bi društvo uistinu napredovalo te bilo tolerantnije, razlike u primanjima se moraju smanjiti.

Podsjetimo, jedan posto najbogatije populacije u Švicarskoj kontrolira nevjerojatnih 39 posto ukupnog bogatstva zemlje. Bitno je ne zaboraviti - da bi netko bio besramno bogat, mnogo nas mora biti beznadno siromašno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo