REFERENDUM O SIMBOLIMA / Švicarci rekli NE minaretima

Image

Švicarski birači su na referendumu odlučili da se ubuduće u njihovoj zemlji zabrani gradnja minareta.

29.11.2009.
11:50
VOYO logo

ŽENEVA - Oko 57 posto švicarskih birača odlučilo je na referendumu da žele zabranu gradnje minareta u svojoj zemlji, pokazuju izlazne ankete.

Protiv gradnje su bila 22 od 26 kantona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švicarske vlasti su odmah muslimanima poručile da to nije odbacivanje muslimanskog društva, religije niti kulture. No, po zakonu moraju prihvatiti rezultate referenduma.

Referendum je organizirala desničarska Narodna stranka o zabrani gradnje minareta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za švicarsku vladu, poslovne krugove i sve političare od ljevice do desnog centra zabrana gradnje minareta "izazvala bi nerazumijevanje u inozemstvu i štetila bi ugledu Švicarske".

Nakon ranijih plakata kojima se poziva na protjerivanje stranih "crnih ovaca" iz Švicarske, propaganda populističke krajnje desnice za ovaj referendum opet je izazvala skandal. Njezini plakati pokazuju muslimanku, pokrivenu velom ispred švicarske zastave prekrivene minaretima, čija stilizirana silueta podsjeća na rakete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj prizor "izaziva mržnju", osudilo je švicarsko savezno povjerenstvo protiv rasizma (CFR), dok je Odbor za ljudska prava UN-a izrazio zabrinutost kampanjom.

Katolička i protestantska crkva kao i predstavnici židovske i muslimanske zajednice jednoglasno su osudili projekt. "Strah je loš savjetnik", upozorili su katolički svećenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Švicarskoj ima prema najnovijim vladinim statistikama oko 400.000 muslimana, od čega su 50.000 praktični vjernici. U Švicarskoj ima 7,5 milijuna stanovnika što islam čini drugom vjeroispovijesti u zemlji nakon kršćanstva. Mnogi od muslimana ratne su izbjeglice iz BiH.

Prema zadnjoj anketi, 53 posto Švicaraca protivi se inicijativi. Dosad su u Švicarskoj podignuta četiri minareta pored džamija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo