Put smrti / 11 poginulih u samo deset dana: Je li Mount Everest postao opasan komercijalni proizvod?

Mount Everest, 8848 metara visok san mnogih alpinista, postao je grob mnogim penjačima

31.5.2019.
7:08
VOYO logo

Jedanaest poginulih u samo deset dana na najvišem vrhu svijeta - Mount Everestu. Uska himalajska staza pretrpana je penjačima i izgleda više kao turistička atrakcija nego kao ozbiljni penjački poduhvat. Oko penjača smrznuta tijela, ali nitko ne odustaje, pa i po cijenu života. Nitko i ne kontrolira tko se penje na taj zahtjevni vrh.

8848 metara visok san - Mount Everest - postao je grob mnogim penjačima. Nevjerojatne gužve, više od 200 ljudi na uskoj ledenoj stazi, oko njih mrtva tijela, uzrokovale su da samo u posljednijh deset dana ondje pogine čak jedanaestero ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nekoliko je platilo životom taj uspon jer su predugo stajali, izgubili su zapravo sav kisik iz boca i prilikom silaska imali su problema i umrli“, rekao je voditelj ekspedicija na Himalaju Darko Berljak.

Gužva je nastala jer su nakratko bili povoljni vremenski uvjeti, što je rijetkost u tom dijelu svijeta pa su svi nahrlili u isto vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspon stoji od 50 do 100 tisuća dolara po osobi. Od tog novca siromašni stanovnici Nepala mogu školovati na stotine djece. I zato su kontrole tko se penje sve manje. A uspon je nevjerojatno zahtjevan.

Uspon kreće u neplaskom gradiću – Nimcheu. Odatle penjačima treba tri dana hoda do baznog logora koji je na gotovo 5500 metara nadmorske visine. Tamo provedu i više od mjesec dana kako bi se priviknuli na upola manje kisika nego što ga ima na razini mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putem su još četiri kampa, a takozvana "zona smrti" počinje na 8000 metara nadmorske visine. Tu pogiba najviše ljudi, i to najčešće pri silasku s Everesta, zbog nedostatka kisika, promrzlosti i iscrpljenosti. Crna točka je i tzv. Hillaryjeva stuba prije samog vrha na kojoj nastaju najveće gužve.

Na samom je vrhu samo 30 posto kisika u svakom udahu. Vrh su osvojili rijetki, među njima i četiri Hrvatice. A bivšemu ministru obrane, inače strastvenom penjaču, Anti Kotromanoviću Mount Everest je san. Bez obzira na rizik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Penješ se gore, riskiraš život, ali kako je to dobro. Meni je gušt uživati u tim teretima, u tom znojenju, u spavanju u šatoru, u jedenju loše ili nikakve hrane. Evo, sad sam u toj fazi, kao malo dijete, ali idemo dalje“, izjavio je bivši ministar obrane Ante Kotromanović.

Za osvajanje Everesta trebat će mu godina dana pripreme, a onda možda postane još jedan Hrvat koji je uspješno svladao najviši vrh svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo