'Na svoju sliku stvori ih Bog' / 125 aktivnih članova Crkve izjasnilo se da su neheteroseksualni: svećenici, vjeroučiteljice, vjeroučitelji…

Image
Foto: Pixabay

Jedan od svećenika otkrio je da mu je nadređeni biskup pružio punu podršku, ali i napomenuo da pravilo o celibatu vrijedi i dalje

24.1.2022.
9:41
Pixabay
VOYO logo

Na sliku Božju stvorio ih je, navela je jedna aktivistkinja na stranici kampanje #Outinchurch  jedan 45-godišnjak. Homoseksualnost je dio Stvaranja, konstatirao je njen kolega. Želim Crkvu u kojem će svi LGBTIQ+ ljudi moći živjeti bez straha i svoju ljubav moći uzgajati bez ograničenja, poručio je, pak, treći koji je, sudeći po fotografiji, svećenik ili redovnik.

Kampanja #Outinchurch, koja ovog mjeseca počinje s masovnim "autanjem", osoba iz Rimokatoličke crkve, pokrenula je svoju stranicu prvo u Njemačkoj, da bi po društvenim mrežama ubrzo objavila svoje zahtjeve i na engleskom te na španjolskom jeziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada se ovim putem javno o svojoj neheteroseksualnoj orijentaciji izjasnilo 125 vjeroučiteljica i vjeroučitelja, pastoralnih suradnika, laičkih suradnika i niza drugih aktivnih članova Katoličke crkve u Njemačkoj.

Posebno mjesto zauzima Frank Kribber, 45-godišnji zatvorski kapelan, koji je za Der Spiegel otvoreno istupio kao homoseksualna osoba u videu što ga je na svojim internetskim stranicama objavio njemački tjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VAŽAN DOKUMENT /

Njemački katolički biskupi obznanili: 'Homoseksualnost je normalna'

Image
VAŽAN DOKUMENT /

Njemački katolički biskupi obznanili: 'Homoseksualnost je normalna'

"Ako se nitko ne bude javno izjasnio, u Crkvi se nikad ništa neće promijeniti", objasnio je zašto je odlučio javno istupiti.

Rekao je da se ne boji previše da bi zbog ovog čina mogao izgubiti mjesto duhovnika zatvorenika i poručio da "ne smiješ smatrati da je riječ o nečem nenormalnom". Rekao je i to da se o svojoj seksualnoj orijentaciji povjerio nadležnom biskupu i da je, u principu, naišao na razumijevanje, premda to nije značilo da mu je ovaj dao podršku za seksualno aktivno ponašanje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Biskup me je podsjetio da se (unatoč tome) pravilo o celibatu ne mijenja i poželio mi je da nastavim raditi svoj posao dobro kao i do sada."

Između niza argumenata zašto bi Crkva i službeno morala mijenjati svoj odnos prema neheteroseksualnim članovima svoje kršćanske zajednice, ističe se patnja vjernika koji unatoč očitoj diskriminaciji, i dalje ostaju članovima Crkve i nastavljaju aktivni rad u njoj. Zato jer im je "očito stalo do nečega u njoj". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ovoj akciji izvještavaju praktično svi mainstream mediji u Njemačkoj. Svećenik Bernd Mönkebüscher je, između mnogih drugih, za DPA kazao da je cilj akcije potaknuti i druge vjernike koji nisu heteroseksualni da se takvima izjasne, po uzoru na veliko javno izjašnjavanje njemačkih glumica i glumaca iz prošle godine.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo