Prijeti katastrofa / '350.000 slučajeva vrućice nepoznatog uzroka', objavila Sj. Koreja dva dana nakon prve COVID smrti

Image
Foto: AP
13.5.2022.
22:51
AP
VOYO logo

Sjevernokorejska državna medijska agencija KCNA objavila je da se "vrućica čiji se uzrok ne može utvrditi, eksplozivno širi zemljom od pred kraj travnja". Vijest iz Pjongjanga je objavljena samo dva dana nakon što je režim priznao prvu potvrđenu smrt od COVID-a 19.

KCNA je epidemiološke brojke o "vrućici neutvrđenog uzroka" objavila tek u petom pasusu vijesti o tome da je vođa Kim Jong Un osobno obišao centralna mjesta za hitna epidemiološka stanja Sjeverne Koreje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
hitna situacija /

Dvije godine kasnije nego bilo gdje drugdje: Sjeverna Koreja izvijestila o prvoj pojavi covida-19

Image
hitna situacija /

Dvije godine kasnije nego bilo gdje drugdje: Sjeverna Koreja izvijestila o prvoj pojavi covida-19

"Na mjestima posjeta oduševljeno su ga pozdravili službenici centara", navodi se, a kao razlog obilaska centara spominje se upravo prvi službeno potvrđeni slučaj smrti neke osobe, zaražene novim koronavirusom.

Za "vrućicu" piše da je do sada zabilježeno 350.000 slučajeva, od kojih je 162.000 potpuno izliječeno. Samo jučer, 12. svibnja, prijavljeno je oko 18.000 osoba sa specifičnim simptomima. Trenutno je, stoji dalje, u izolaciji oko 187.800 oboljelih ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umrlo je šest ljudi, od kojih je samo jedna pozitivno testirana na varijantu Omikron, odnosno podvarijantu BA.2.

"Generalni sekretar (Kim Jong Un) kritizirao je simultano širenje vrućice iz područja glavnog grada, što pokazuje da postoje ranjiva mjesta u sustavu prevencije epidemije što smo ga uspostavili", prenosi KCNA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbijali doniranje cjepiva

Od početka pandemije COVID-a 19 Sj. Koreja je, kao potpuno izolirana zemlja, dodano presjekla skoro sve veze s vanjskim svijetom, dotle da je u kratkom vremenu čak i robna razmjena s Kinom pala za preko 90 posto. Vlasti u Pjongjangu su stalno odbijale opetovane ponude NR Kine, Rusije i UN-ovog COVAX-a da im dostave cjepiva.

Proteklih nešto više od dvije godine pandemije agencije i pojedini mediji rubno su izvještavali o ponekom slučaju koronapozitivnih bjegunaca iz Sjeverne Koreje koji bi se uspjeli domoći Kine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadašnje priznanje režima da je koronavirus, konkretno Omicron, prodro i u najzatvoreniju zemlju svijeta, nešto je sasvim novo i znači da epidemiju Sjeverna Koreja dočekuje s potpuno necijepljenim stanovništvom i vrlo upitnih sposobnosti zdravstvenog sustava da se nosi s takvom situacijom. U mračne prognoze po 26-milijunsku naciju uklapaju se i procjene svjetskih zdravstvenih agencija po kojoj Pjongjangu jako nedostaje i resursa za testiranje na koronavirus.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo