Povijesni susret u Ženevi / Zoran Kurelić za RTL Direkt: 'Biden je rekao da je demokracija ugrožena, njegova vlastita. Ali, on i Putin su kliknuli'

Biden nije mogao izgubiti, igrao je na sigurno. A Putin? Od Krima je svijet ionako odustao, a sad za sugovornika ima nekoga tko ima pojma

16.6.2021.
22:52
VOYO logo

Dvosatni susret američkog predsjednika Joea Bidena i ruskog mu kolege Vladimira Putina u Ženevi definitivno se može označiti kao povijesni. Mojmira Pastorčić o tom je susretu u RTL Direktu razgovarala s profesorom Zoranom Kurelićem s Fakulteta političkih znanosti.

Kao prvo, nakon svega što smo vidjeli i čuli, može li se reći da je poslije ovog sastanka svijet barem malo sigurnije mjesto?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobro. Jednako je nesiguran, ali dobro da su se nešto dogovorili.

Povratak ambasadora u obje zemlje svakako je jedna od značajnijih stvari koje su dogovorili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su sigurno dogovorili prije nego što su se našli i vidi se po tome jer je bio dosta kratak sastanak, skratili su ga za sat vremena, da su ga odlično pripremili. Za razliku od Trumpove administracije, ovaj ozbiljno doživljava diplomaciju, skoro da je dream team doveo sa svoje strane, Putin je doveo vrhunske igrače sa svoje strane i u dva sata su uspjeli dogovoriti sve što su htjeli.

Uoči sastanka očekivanja su bila vrlo niska, isticalo se da je dobro što se uopće susreću, jesu li onda Biden i Putin nadmašili očekivanja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekivanja su bila jako skromna. Postigli su ono što su željeli. Ono što sam gledao na CNN-u, raspoloženje je bilo jako dobro. A i RT, Putinov kanal, to je predstavio kao pozitivan event. Što se tiče sadržaja ovih ozbiljnih stvari, njih su samo takli, nisu ništa dogovorili.

Tko je ovim susretom dobio više? Gotovo svi se slažu da je Putin samim time što je organiziran ovakav sastanak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je ruski novinar pitao Putina, kako bi to ocijenio, je li to 1:0:0, ali on nije odgovorio na to. Dobili su dosta i jedan i drugi. Biden je došao u Europu, bilo mu je jako važno da potpuno promijeni ploču, da se predstavi kao vođa slobodnog svijeta. To je sve napravio. A Putin je dobio ozbiljan tretman jednog od najozbiljnijih protivnika. 

Nije dobio poziv u Bijelu kuću, ali istodobno nije od ničega odustao, nije promijenio mišljenje niti oko Ukrajine niti oko Navaljnog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nitko živ nije mogao niti očekivati da će promijeniti niti je Biden mislio da će promijeniti. Što se tiče Ukrajine, tamo je pet puta rekao da je Minski sporazum središnji i oni se slažu oko toga. Samo što je izrazito komplicirani sporazum, on daje djelomičnu autonomiju Donbasu, pretpostavlja izbore itd, tako da ga Ukrajinci tumače na jedan, a Rusi na drugi način. Kod cybera je već u intervjuu već za NBC rekao da je to jedna od najvažnijih stvari i da moraju dogovoriti to i svemir. O militarizaciji svemira izgleda da uopće nisu razgovarali… To su se pojavila kao dva nova motiva civilizacijska koja nisu postojala za Hladnog rata, oni uopće nemaju dogovora kako da funkcioniraju. Biden mu je ponudio 16 točaka na sastanku što se ne smije napadati u cyberu. 

Kako biste usporedili odnos Putina i Trumpa s odnosom Putina i Bidena sada?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnos Putina i Trumpa bio je takav da je zadnji put kad su bili u Helsinkiju, onda je Putin poklonio Trumpu loptu. Bio je SP nogometno prvenstvo. Izgledalo je da je Trump jako zadovoljan sobom što je na tako velikoj pozornici, a Putin je imao fantastičan gard, izgledalo je kao da dominira. Ta dinamika na kraju je bila veliko razočaranje za Putina i danas se vidjelo da je puno više očekivao od Trumpovog mandata. Danas kad su mu postavili pitanje i rekli da je Rusija nepredvidiva, rekao je… čekajte malo, vi meni kažete da sam ja nepredvidljiv!? Jesam li ja izašao iz iranskog sporazuma? Jesam li ja raskinuo Open sky agreement? Jesam li ja izašao iz START-a? Trump ga je razočarao izlascima iz ugovora koje je SAD imao s Rusijom.

Dosta je pohvalno govorio o Bidenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da. Bili su jedan prema drugom prilično dobri. Novinari su ih provocirali s "odsustvom duše", "pogledima", "ubojicama" itd, oni nisu na to pali na te provokacije. Objasnio je zašto su tako kratko razgovarali, imali su čisto dva sata. Putin je rekao da je izrazito zadovoljan zato što je vidio da je riječ o ozbiljnom čovjeku koji poznaje materiju, da je to rijetkost. Biden je isto vrlo smireno govorio o Putinu, tako da njih dva su izgleda kliknuli.

Govorilo se da je ovo za Bidena veliki rizik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je koliko je to bio rizik. On ne bi išao u nešto gdje bi mogao propasti. Oni su sigurno dogovorili povratak ambasadora i ove neke točke. Bilo je idealno da se sada nađe s Putinom jer je povezao G7 i NATO… 

Biden je rekao da bi, ako bi Navaljni umro, to bila katastrofa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobro, to je odgovorio na izravno pitanje što će se dogoditi ako Navaljni umre. Neće se dogoditi ništa. I to svi znaju da se neće dogoditi ništa. Američka neće napraviti neko čudo. Mogu se dodati sankcije, oduzeti. Što se tiče Ukrajine, jasno je da su odustali od Krima. O tome više nitko ne govori, samo o Donbasu.

Može li Biden imati imati umirujući utjecaj na odnose u svijetu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne znam može li imati umirujuće, ali može imati stabilizirajuće djelovanje pod pretpostavkom da  stabilizira svoju vlastitu zemlju. Danas mu je Putin na svako pitanje odgovarao s Black lives matter, odgovarao mu je s "6. prvim", s Guantanamom. Prema tome, možda u očima Amerikanaca SAD izgleda kao neka funkcionalna liberalna demokracija, ali za ostatak svijeta to je zemlja u velikoj krizi. I sam Biden je prije nekoliko dana rekao da je demokracija ugrožena, i to njegova vlastita.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo