15 godina u zatvoru / Mučenje vodom, život u kutiji veličine lijesa...svjedočenje zatvorenika iz Guantanama

Image
Foto: RTL Arhiva

Palestinski zatvorenik iz Guantanama danas bi trebao svjedočiti u sklopu istrage o uvjetima držanje zatvorenika u Guantanamu

10.5.2017.
10:28
RTL Arhiva
VOYO logo

Zna se da su ga izložili mučenjima, među kojima je i mučenje vodom, "waterboarding", kojih je izdržao čak 83 u mjesec dana. Držali su ga gologa, u kutiji veličine lijesa. A sada bi  Abu Zubaydah, palestinski zatvorenik iz Guantanama će danas o svemu tome svjedočiti u saslušanju prije sudskog postupka, piše The Guardiuan.

Vlasti SAD-a tvrde da je Palestinac imao ključnu ulogu u povezivanju Al-Kaidinih operativaca diljem svijeta, iako se početna CIA-ina pretpostavka da se radi o trećem najbitnijem čovjeku Al-Kaide pokazala kao preuveličavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Bivši zatvorenik Guantanamo Baya: 'U Srbiji na slobodi živim lošije nego u zatvoru'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Neizvedivo zatvaranje Guantanama: više od 40 zatvorenika je ondje bez nade da će biti oslobođeni

>> Trump protiv premještanja zatvorenika iz Guantanama: 'To su izrazito opasni ljudi'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovo svjedočenje odvit će s eu sklopu istrage o uvjetima držanja zatočenika u Kampu 7, najsigurnijem dijelu Guantanama u kojemu su zatvoreni "vrlo vrijedni" zatočenici, među kojima su i oni koji su optuženi za organizaciju napada 11. rujna.

Ukoliko se Abu Zubaydah pojavi na sudu, bit će to njegovo prvo javno pojavljivanje nakon što je uhićen u Pakistanu, prije 15 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zubaydah su pozvali da svjedoči na slučaju Ramzi bin al-Shibha, jednog od pet zatvorenika kojega se tereti za organizaciju napada 11. rujna, koji se dugo žalio na to da je izložen psihološkoj torturi u Kampu 7, uključujući zvukovima i vibracijama zbog kojih ne može spavati.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo