DRŽAVA TONE U KAOS / Afganistan je bez saveznika: Talibani su u velikoj ofenzivi zauzeli nekoliko provincijskih prijestolnica

Otkako je počelo povlačenje Amerikanaca, talibani su ponovno preuzeli kontrolu nad više od polovice teritorija

11.8.2021.
19:44
VOYO logo

Afganistan tone sve dublje u kaos, dok se kraju primiče bezuvjetno povlačenje američkih i međunarodnih snaga.

Talibani su u velikoj ofenzivi već zauzeli nekoliko provincijskih prijestolnica na sjeveru Afganistana, a daljnje napredovanje čini se neizbježnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nakon 20 godina rata, američki predsjednik kaže da je obrana zemlje od talibana - na Afganistancima.  Afganistanske snage sigurnosti držale su ključne objekte u gradu Farahu na zapadu zemlje još jučer, suočene sa sve intenzivnijim napadima talibana.

"Talibani su počeli svoje napade sinoć, četiri puta su napali kompleks sjedišta policije, ali na sreću, Božjom milošću, mi smo ih pobijedili", kazao je Zabiullah Atal, časnik afganistanskih snaga sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Konačna odluka /

Dok talibani kreću u ofenzivu, američka vojska se povlači iz Afganistana: Biden kaže da je cilj operacije odavno ostvaren

Image
Konačna odluka /

Dok talibani kreću u ofenzivu, američka vojska se povlači iz Afganistana: Biden kaže da je cilj operacije odavno ostvaren

Najmanje tisuću civila ubijeno je od početka ofenzive

Grad Farah je deveta od 34 prijestolnice provincije koja je pala u ruke talibana. Na gradskim ulicama slavili su vukući tijela ubijenih pripadnika snaga sigurnosti. "Situacija je u gradu pod kontrolom, naši mudžahedini patroliraju gradom, ljudi su jako sretni, uvjeravamo ljude da nemaju razloga za brigu", rekao je jedan od pripadnika talibana.

No, mnogi se itekako brinu. Najmanje tisuću civila ubijeno je od početka ofenzive krajem srpnja, bolnice su već prepune ranjenih. "Od početka kolovoza liječili smo ili dali potporu liječenju više od četiri tisuće ranjenih u ratu, u osnovi bilo je to samo u posljednjih nekoliko dana", objasnio je šef delegacije Međunarodnog Crvenog križa Eloi Fillion.

U posljednja dva mjeseca, otkako je počelo povlačenje Amerikanaca, talibani su ponovno preuzeli kontrolu nad više od polovice teritorija, nastojeći gotovo odmah ponovno uvoditi i šerijatske zakone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijela moja obitelj zahvaćena je borbama. Tamo odakle sam pobjegla talibani ne dopuštaju djevojkama i ženama da izlaze na trg. Ondje se primjenjuju vrlo stroga pravila", ispričao je Sedeđa Fekrat, stanovnik provincije Ghazni.

Glavni grad bi mogao pasti u ruke talibana

Uznemireni su i u Kabulu, jer neke procjene govore da bi i glavni grad mogao pasti u ruke talibana unutar iduća tri mjeseca.

"Ako talibani žele preuzeti kontrolu i vladati, moraju nastaviti na politički način. Borbe i rat donijet će uništenje", oštro je poručio stanovnik Kabula Mohammad Yaseer.

Iako talibani zasad ne pokazuju nikakvu volju za nenasilne metode, američki predsjednik ne žali zbog odluke o povlačenju. "Potrošili smo više od bilijun dolara tijekom 20 godina. Obučili smo i suvremenom opremom opremili više od tristo tisuća pripadnika afganistanskih snaga. I afganistanski čelnici sada moraju nastupiti zajedno", čvrsto je objasnio Joe Biden.

No, kako se situacija razvija na terenu, sve je jasnije da bi u najdužem američkom ratu, nakon tisuća mrtvih i golemih troškova, konačni pobjednici ipak mogli biti talibani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo